Šurla trdi, da je v zadnjih letih prišlo tudi do monopolizacije tiskanih medijev, kar je povzročilo zožanje prostora za novinarsko avtonomijo. Foto: MMC RTV SLO
Šurla trdi, da je v zadnjih letih prišlo tudi do monopolizacije tiskanih medijev, kar je povzročilo zožanje prostora za novinarsko avtonomijo. Foto: MMC RTV SLO
Bralci radikalne spremembe uredniške politike Maga niso sprejeli, saj se je prodana naklada v treh mesecih po uredniškem prevzemu skoraj prepolovila, je dejal Šurla. Foto: MMC RTV SLO
Silvester Šurla
Raznovrstnost slovenskih splošnoinformativnih tiskanih medijev še nikoli ni bila tako na psu kot je danes, meni Šurla. Foto: MMC RTV SLO

ASK bo poskušala tednik izrabiti za predvolilne namene, v korist t. i. koalicije oranžnih šalov in kravat – SLS in Zares.

Silvester Šurla
Mediji v sodobnih družbah kot sedma sila oz. četrta veja oblasti igrajo zelo pomembno vlogo. Zato vedno obstaja prostor za neodvisne, avtonomne in profesionalne medije, je prepričan Šurla. Foto: MMC RTV SLO

Ker sem jim bil očitno napoti pri radikalnem preurejanju uredniške politike Maga, so me, še enkrat ponavljam, proti moji volji in nezakonito, prestavili v t. i. kazensko kolonijo.

Nekdanji v. d. odgovornega urednika Maga trdi, da je lastništvo slovenskih medijev skoncentrirano okoli dveh družb, to sta DZS in Pivovarna Laško, zato se bo še našel prostor za splošno-informativni tednik v nastajanju, Reporter.

Zakaj ste se po odhodu z Maga odločili za sodelovanje pri novem časniku Reporter?
Z Maga nisem odšel, kot pišete, pač pa sem bil nezakonito in proti svoji volji 1. februarja 2008 premeščen v uredništvo Delovega brezplačnika Total tedna. Predsedniku uprave Dela Petru Puhanu sem na pogovoru konec januarja izrazil interes, da bi še naprej delal na Magu na funkciji izvršnega urednika, za kar imam z Delom, d. d., sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. Ker sem jim bil očitno napoti pri radikalnem preurejanju uredniške politike Maga, so me, še enkrat ponavljam, proti moji volji in nezakonito (proti Delu sem zaradi tega vložil zasebno tožbo) prestavili v t. i. kazensko kolonijo. Ker slovenska sodišča meljejo zelo počasi, sem bil v zadnjih treh mesecih, ko sem bil na Totalu, ki ima povsem drugačno programsko zasnovo kot Mag, prisiljen iskati novo službo. Konec februarja sem prejel povabilo za sodelovanje pri novem splošno-informativnem magazinu in sem ga nato tudi sprejel.

Nekaj vprašanj o ustanavljanju novih tednikov smo postavili tudi direktorju Slovenskega tednika, Andreju Lasbaherju, a nam v treh dneh ni uspel odgovoriti.
Zakaj menite, da Slovenija potrebuje nov tednik?
V zadnjih sedemnajstih letih prostor slovenskih splošnoinformativnih tiskanih medijev še nikoli ni bil tako nepluralen, kot je danes. Lastništvo prej navedenih medijev se je skoncentriralo okoli dveh gospodarskih družb: Pivovarne Laško in DZS, katerih lastniki oz. vodilni menedžerji so (bili) pomembni člani sedanjih opozicijskih strank – Boško Šrot SD, Bojan Petan pa LDS. Pivovarna Laško lastniško obvladuje časopisni hiši Delo in Večer, DZS pa Dnevnik. V zadnjih letih ni prišlo samo do koncentracije, pač pa tudi do monopolizacije tiskanih medijev. S tem se je na eni strani zožil prostor za novinarsko avtonomijo, na drugi pa pojavila tržna niša za nove medije, ki ne bi bili vpeti v te povezave, ki niso najbolj "zdrave" za normalno delovanje slovenske družbe kot take (oba medijska lastnika se ukvarjata še z drugimi dejavnostmi in sta lastniško prisotna v mnogih slovenskih podjetjih). Mediji v sodobnih družbah kot sedma sila oz. četrta veja oblasti igrajo zelo pomembno vlogo. Zato vedno obstaja prostor za neodvisne, avtonomne in profesionalne medije in prepričan sem, da obstaja ta prostor tudi za prihajajoči Reporter.

Je odločitev o njegovi ustanovitvi kakor koli povezana s prihajajočimi volitvami?
Gre izključno za poslovno odločitev.

V čem naj bi bile prednosti Reporterja pred drugimi političnimi tedniki?
Reporter ne bo samo politični tednik, saj je njegova programska zasnova zastavljena širše. Šlo bo za splošnoinformativni tednik, ki bo objavljal zanimive zgodbe z različnih področij. Poseben poudarek bomo dali tistim temam, ki so v drugih medijih zapostavljene. K sodelovanju bomo povabili znane in ugledne kolumniste, jedro novinarske ekipe pa bomo sestavljali zdaj že nekdanji novinarji Maga. S konkurenco se ne bomo obremenjevali. Verjamemo pa, da se bo konkurenca obremenjevala z nami in da nam bodo poskušali, kar nekateri očitno v strahu že počno, metati poletna pod noge. Reporter bo avtonomen, neodvisen in profesionalen medij ter zavezan izključno javnosti. Izdajalo ga bo podjetje Prava smer, d. o. o., izhajal bo ob ponedeljkih na 100 straneh revijalnega formata, prva številka pa bo zagledala luč sveta 19. maja 2008.

Kako komentirate novo uredniško politiko Maga? Je ta po vašem kakor koli povezana z volitvami?
Po uredniškem prevzemu so Mag iz avtonomnega in neodvisnega tednika predrugačili v osebni bilten predsednice nadzornega sveta Dela Andrijane Starina Kosem za obračunavanje in diskreditacije njenih nekdanjih političnih sopotnikov. Bralci radikalne spremembe uredniške politike niso sprejeli, saj se je prodana naklada v treh mesecih po uredniškem prevzemu skoraj prepolovila. ASK bo poskušal tednik izrabiti za predvolilne namene, v korist t. i. koalicije oranžnih šalov in kravat - SLS in Zares. Mislim pa, da se jim bo to vrnilo kot bumerang.

Kako gledate na politično uravnoteženost slovenskih medijev in kakšen pomen pripisujete politični uravnoteženosti za slovensko medijsko krajino?
Raznovrstnost slovenskih splošnoinformativnih tiskanih medijev še nikoli ni bila tako na psu, kot je danes. V smislu raznovrstnosti je nekoliko boljše stanje na področju elektronskih medijev. Za razliko od Slovenije ima bralec večjo možnost izbire med različnimi svetovnonazorskimi mediji: bolj levimi, bolj desnimi, provladnimi, opozicijskimi …

Kakšen se vam zdi brezplačnik Slovenski tednik?
O brezplačnih časopisih nimam ravno dobrega mnenja.

M. N.

ASK bo poskušala tednik izrabiti za predvolilne namene, v korist t. i. koalicije oranžnih šalov in kravat – SLS in Zares.

Silvester Šurla

Ker sem jim bil očitno napoti pri radikalnem preurejanju uredniške politike Maga, so me, še enkrat ponavljam, proti moji volji in nezakonito, prestavili v t. i. kazensko kolonijo.