Foto:
Foto:
Za depresijo trpi kar 121 milijonov ljudi.

Dan svetovnega zdravja je namenjen promociji duševnega zdravja in vrednot, ki ga vsebinsko opredeljujejo, ter spreminjanju stereotipov in predsodkov o duševnem zdravju in duševni bolezni.

Strokovnjaki se letos trudijo posameznika poučiti, da pojem zdravje vključuje tako telesno kot duševno stanje posameznika. Duševno zdravje se ne pojmuje več le kot odsotnost duševne bolezni in motenj, ampak predstavlja temelj človekovega zdravja nasploh.

Četrtina depresivnih
Duševno zdravje je čustvena in duhovna prožnost, ki nam omogoča uživati življenje in premagovati bolečino, trpljenje ali razočaranja.

Strokovnjaki pravijo, da kar četrtino vseh ljudi na svetu prizadene ena od duševnih ali vedenjskih motenj, med katerimi je najpogostejša depresija.

Duševna bolezen ni več tabu
Za depresijo, ki predstavlja oviro pri vsakodnevnih dejavnostih, vodi v slabšanje kakovosti življenja, povečuje obolevanje za drugimi boleznimi in povečuje nevarnost samomorilnega vedenja, tako trpi kar 121 milijonov ljudi, vsak zemljan pa se vsaj enkrat v življenju sooči z duševnimi krizami. Strokovnjaki opozarjajo, da se takšni ljudje še vedno spopadajo s stigmo.