Med duševnimi boleznimi je najpogostejša depresija, za katero boleha 25 odstotkov Zemljanov. Foto: Reuters
Med duševnimi boleznimi je najpogostejša depresija, za katero boleha 25 odstotkov Zemljanov. Foto: Reuters

Svetovno združenje za duševno zdravje želi na današnji dan izpostaviti duševno zdravje in vrednote ter spremeniti stereotipe in predsodke o duševnih boleznih. Minister za zdravje Andrej Bručan je dejal, da duševno zdravje predstavlja jedro in temelj človekovega zdravja nasploh.

Za depresijo, ki ovira vsakodnevne dejavnosti, poslabša kakovost življenja, povečuje obolevanje za drugimi boleznimi in povečuje nevarnost samomorilnega vedenja, trpi 121 milijonov ljudi po svetu. Z motnjami duševnega zdravja se vsaj enkrat v življenju sooči vsak sedmi odrasli, vsak človek pa ima kdaj tudi duševno krizo, je še dejal Bručan.

Prireditve za destigmatizacijo
Ob današnjem dnevu se bo zvrstilo kar nekaj prireditev. Med drugim bo potekala okrogla miza na temo duševnega zdravja, ki jo pripravlja Inštitut za varovanje zdravja. Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo od 10. do 18. ure potekala avdio-vizualna predstavitev Ko zavladajo glasovi, ob 16. uri pa se bo na Prešernovem trgu začel koncert za destigmatizacijo depresije, na katerem bo nastopilo kar nekaj slovenskih glasbenikov.