Pravna zaostalost na ravni kamene dobe, meni Teršek. Foto: EPA
Pravna zaostalost na ravni kamene dobe, meni Teršek. Foto: EPA
Damijana Žišt
Žištova ne namerava izdati vira. Foto: BoBo

Skoraj vsaka informacija, ki zadeva javne funkcionarje kot absolutno javne osebnosti, bo zadeva splošnega javnega interesa, je pojasnil Teršek, ki na fakulteti za humanistične študije primorske univerze predava medijsko pravo. Tukaj je seveda izjema poročanje o najintimnejših informacijah, ki nimajo nič opraviti z javno funkcijo, je dodal.

In ko novinar presodi, da je informacija v splošnem javnem interesu, njega ne zanima, kako jo je vir dobil, in za to tudi ne odgovarja, meni pravnik. Poleg tega informacija, da bo pri javnem funkcionarju opravljena policijska hišna preiskava, ni tajnost, ampak informacija javnega značaja, je izpostavil.

Ta informacije je tako zelo pomembna, poseg v osebno integriteto - javnost bi za preiskavo pri Jakiču prej ali slej izvedela - pa tako zelo neznaten, da novinarja zaradi tega ne bi smeli klicati na sodišče, je prepričan. In novinarjeva dolžnost je, meni Teršek, da posreduje informacije.

Tudi če gre za kaznivo dejanje, se novinar lahko odloči za nerazkritje
Novinarju vira tudi ni treba razkriti, je nadaljeval Teršek, razen če se je zaradi razkrite informacije zgodilo resno kaznivo dejanje, ki ga je mogoče raziskati le z razkritjem vira. Pa še v tem primeru se novinar lahko odloči, da vira ne razkrije, je pristavil. Če pa ga že, javnost za njegovo identiteto ne sme izvedeti, je pojasnil.

Odločitev Žištove, da vira ne izda, zato ocenjuje kot pravilno. "In katera informacija naj bo v tem trenutku, ko je eden glavnih problemov naše države korupcija, bolj javna kot to, da se zaradi resnih očitkov kaznivih dejanj preiskujejo celo domovi javnih funkcionarjev?" se je vprašal.
Dogajanje po hišnih preiskavah zato Teršek opisuje kot šolski primer nadaljevanja politike avtoritarnega legalizma. "Po stopnji pravne zaostalosti bi temu rekel kamena doba odnosa do prava, po stopnji vsebinske nevzdržnosti pa srednjeveško zamahovanje s pravom," je bil oster.

Jakič išče, kje odtekajo informacije
Omenjena novinarka Večera je bila na dan hišne preiskave pred hišo Jakiča - ki ga v aferi Stožice preiskujejo zaradi domnevne zlorabe položaja in prevar pri pogodbah v času, ko je bil še direktor Zavoda Tivoli -, še preden so tja prišli kriminalisti.

Jakič je nato zaradi odtekanja informacij vložil kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. Zadevo obravnava posebni oddelek specializiranega tožilstva za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Žištova je že napovedala, da svojega vira ne bo izdala.