Današnji urnik predsednika države Danila Türka je bil nabito poln. Dopoldne se je sešel z nekaterimi vodji poslanskih skupin, vmes je obiskal vajo Slovenske vojske na Počku, popoldne pa je posvetovanja s preostalimi vodji poslanskih skupin nadaljeval . Foto: MMC RTV SLO
Današnji urnik predsednika države Danila Türka je bil nabito poln. Dopoldne se je sešel z nekaterimi vodji poslanskih skupin, vmes je obiskal vajo Slovenske vojske na Počku, popoldne pa je posvetovanja s preostalimi vodji poslanskih skupin nadaljeval . Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
SDS Pahorja ne bo podprl, je napovedal vodja poslanske skupine stranke Jože Tanko. Foto: MMC RTV SLO
Jakob Presečnik
Vodja poslancev Slovenske ljudske stranke je na vprašanje o podpori Pahorju dal precej nejasen odgovor, saj je dejal, da odgovornost za podporo mandatarju na strani predvidene koalicije. Foto: RTV SLO
Türk se še ni odločil

Po posvetovanjih je predsednik države dejal, da so prišli vodje poslanskih skupin na sestanke dobro pripravljeni, kar mu bo omogočilo narediti predlog, a bi se pred tem rad posvetoval še s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem, saj bi rad ugotovil, kako poteka konstituiranje delovnih teles.. "Moj predlog za mandatarja bo prišel ob takem času, da bo lahko nadaljnji postopek potekal čimbolj skladno in učinkovito," je razložil Türk in dodal, da bi predlog lahko posredoval že v začetku prihodnjega tedna.

Türk se je sicer danes sešel z Jožetom Tankom (SDS), Bojanom Kontičem (SD), Francem Žnidaršičem (DeSUS), Gregorjem Golobičem (Zares), Zmagom Jelinčičem (SNS), Jakobom Presečnikom (SLS) in Borutom Sajovicem (LDS) ter predstavnikoma madžarske in italijanske narodne skupnosti Lazslom Gönczem in Robertom Battellijem.

Tanko je dejal, da ga je Türk seznanil s svojo odločitvijo, da za mandatarja predlaga Boruta Pahorja. SDS tega predloga ne bo podprl, ker naj bi bilo v pred- in povolilnem času "vgrajenega izjemno veliko izključevanja".

Koalicijska pogodba za SDS "velika neznanka"
Tanko je dejal, da je SDS v prejšnjem mandatu ponudil sodelovanje vsem strankam, "v tem konceptu pa tega ni, je slika obrnjena in so določen del političnega prostora popolnoma izključili iz diskusij". Vsebina koalicijske pogodbe je za SDS tako "velika neznanka", je še dejal Tanko.


S Türkom se je najprej sicer sešel vodja poslanske skupine SD-ja Bojan Kontič, ki je kot mandatarja podprl prvaka stranke Boruta Pahorja. Kontič je še dejal, da SD pričakuje devet mest predsednikov delovnih teles, da pa so odprti za pogovore.

Popolno podporo napovedali DeSUS, Zares in LDS
Franc Žnidaršič
(DeSUS) je po pogovoru s Türkom dejal, da je predsedniku zagotovil absolutno in enoglasno podporo stranke Borutu Pahorju kot mandatarju vlade. Pogovarjala naj bi se tudi o razmerah v državi, načrtovanju vsebine dela prihodnje oblasti.

Pahorja je kot mandatarja podprl tudi Gregor Golobič (Zares), ki je dejal, da je SD s tem, ko je na volitvah dobil večino gladsov, pravico in dolžnost, da prevzame vodenje vlade. Golobič se je odzval tudi na izjave Jožeta Tanka (SDS) in jih označil za preusmerjanje pozornosti in poskus brisanja dejstev.

Vodja poslancev SNS-a Zmago Jelinčič je napovedal podporo predlogu za mandatarja, saj je, tako Jelinčič, ta znan in imamo samo enega. V SNS-u naj bi si še želeli, da se v parlamentu čimprej začne delati in da nova vlada začne izvajati svoje pristojnosti.

Precej bolj skrivnosten pa je bil Jakob Presečnik, vodja poslanske skupine SLS-a, ki je povedal, da je odgovornost za podporo mandatarju na strani predvidene koalicije. Na vprašanje, ali bodo poslanci te stranke glasovali po svoji vesti, je odgovoril, da so volitve tajne, njihovi glasovi pa niso odločilni.

Borut Sajovic (LDS) je prvaku SD-ja napovedal podporo vseh glasov poslancev njihove stranke. "In tega smo veseli," je dodal. Povedal je še, da je bil pogovor s presednikom republike korekten in da se Türk trudi, "da bi Slovenija čim prej dobila kompetentnega mandatarja, ki mu ljudje zaupajo".

Tako predstavnik madžarske kot predstavnik italijanske narodne skupnosti sta po pogovorih pri predsedniku dejala, da bosta z odločitvijo počakala na dokončno besedilo koalicijske pogodbe. Če bi bile upoštevane njune pripombe, Göncz ne vidi razloga, da Pahorja ne bi podprl, Battelliju pa bi bilo tako Pahorja lažje podpreti.

Najpozneje v začetku prihodnjega tedna bo Danilo Türk kandidata za mandatarja predlagal državnemu zboru. Poslanci naj bi o njem glasovali na seji, ki bo prav tako prihodnji teden.

A. K. K.

Türk se še ni odločil