Danilo Türk bo predlog o mandatarju v DZ posredoval do začetka prihodnjega tedna. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk bo predlog o mandatarju v DZ posredoval do začetka prihodnjega tedna. Foto: MMC RTV SLO

Türk naj bi po posvetovanjih mandatarja predlagal v najkrajšem mogočem času, najpozneje do začetka prihodnjega tedna. Seja državnega zbora, na kateri bodo poslanke in poslanci odločali o kandidatu za mandatarja, naj bi bila že prihodnji teden.

Vodje poslanskih skupin se bodo na posvetih pri predsedniku države zvrstili v sredo, in sicer dopoldne Bojan Kontič (SD), Jože Tanko (SDS), Gregor Golobič (Zares) in Franc Žnidaršič (DeSUS), popoldne pa Zmago Jelinčič (SNS), Jakob Presečnik (SLS), Borut Sajovic (LDS) ter predstavnika narodnostnih skupnosti Laszlo Göncz in Roberto Battelli.

46 glasov za izvolitev
Predsednika vlade poslanci volijo na tajnem glasovanju, za izvolitev pa potrebuje večino glasov vseh poslancev, torej najmanj 46. Če kandidat ne dobi potrebnega števila glasov, lahko predsednik republike v 14 dneh predlaga novega ali znova istega kandidata za premierja. Kandidate lahko predlagajo tudi poslanske skupine ali skupina najmanj 10 poslancev.

Prihodnji ministri bodo "zaslišani"
Izvoljeni mandatar mora najpozneje v 15 dneh državnemu zboru predlagati imenovanje ministrov. Kandidati za ministre se morajo pred imenovanjem predstaviti pristojnemu delovnemu telesu in na "zaslišanju" odgovarjati na vprašanja poslancev. Državni zbor mora zato čim prej oblikovati delovna telesa, kar naj bi poslanci storili na seji, na kateri bodo odločali o mandatarju.