Od avgusta 2004 so v UKC-ju opravili 23 tovrstnih posegov, v celoti pa 50 operacij brez kakršnih koli težav. Foto: MMC RTV SLO
Od avgusta 2004 so v UKC-ju opravili 23 tovrstnih posegov, v celoti pa 50 operacij brez kakršnih koli težav. Foto: MMC RTV SLO
Zakaj smrt med operacijo?

Takoj po dogodku, ki se je zgodil 2. julija, so na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana sprožili izredni strokovni nadzor, ki je pokazal, da je bilo v posegu vse narejeno pravilno, je dejala strokovna direktorica UKC-ja Aleksandra Markovič.

Po besedah strokovnega direktorja kirurške klinike Martina Tonina je šlo za operacijo vdrtega prsnega koša, "velike deformacije, ki za bolnika predstavlja velik hendikep, in jo je treba pravočasno operirati ter dvigniti prsni koš". Tovrstne operacije so rutinske, opravljajo pa jih le v UKC-ju Ljubljana.

Pri operaciji se redko tako zaplete
Zapleti pri operaciji so mogoči, vendar so izredno redki, je dejala Markovičeva. Tonin pa je pojasnil, da so poškodbe srca in velikih žil nastale med poskusom vstavljanja vodila pod prsnico. Takoj ko je začel krvni tlak bolnice padati, je prišla na pomoč reanimacijska ekipa, srčni kirurg je zašil vse poškodbe, a kljub temu bolnici niso mogli pomagati.

Take operacije se po besedah Tonina izvajajo v podobnih centrih po svetu in od tam prav tako poročajo o podobnih zapletih. Komisija je ugotovila, da so bili ukrepi za zdravljenje zapleta pravočasni in pravilni. Tudi kirurg je bil dovolj izkušen, saj je opravil več kot 700 velikih operacij in šest tovrstnih posegov brez kakršnih koli komplikacij.

Markovičeva je poudarila, da so ob takem dogodku prizadeti tako svojci bolnice kot zdravstveni delavci. "Tistemu, ki se mu zgodi tak zaplet, zelo dolgo traja, da si upa spet prestopiti prag operacijske dvorane ali napraviti podoben poseg," je dodala.

Pregledali bodo strokovno literaturo
V literaturi obstajata dve vrsti posega: na slepo ali s kamero, pojasnjuje Markovičeva. Obe imata enako število zapletov, kljub temu pa bodo na kliniki pregledali strokovno literaturo o vseh načinih opravljanja posega, da bi ugotovili, če lahko še izboljšajo tehniko.

Po dogodku so se širile anonimke
Po dogodku so na UKC-ju takoj imenovali komisijo za izredni strokovni nadzor, obvestili ministrstvo za zdravje in Zdravniško zbornico Slovenije ter aktivirali interno pooblaščenko za varnost. Markovičeva je poudarila, da so tokrat pooblaščenko aktivirali bolj očitno kot sicer, to pa zaradi anonimk in klevet, ki so se že razširile po tem dogodku.

"Če hočemo vzpostaviti sistem varnosti, kjer bomo ščitili bolnike in zaposlene, potem moramo imeti kulturo odprtosti in se odprto pogovarjati tudi o teh stvare, ne pa kazati s prstom," je dodala Markovičeva in opozorila, da se le nekomu, ki dela, lahko zgodi nesreča.

Zakaj smrt med operacijo?