Evropski komisarji predlagajo zmanjšanje stopnje zaščite za volka. Foto: Pixabay
Evropski komisarji predlagajo zmanjšanje stopnje zaščite za volka. Foto: Pixabay

Status zaščite volka izhaja iz mednarodne bernske konvencije o varstvu prostoživečega evropskega rastlinstva in živalstva ter naravnih habitatov, katere pogodbenice so EU in države članice. Po konvenciji je bil status zaščite določen na podlagi razpoložljivih znanstvenih podatkov iz leta 1979, so spomnili na Evropski komisiji. Zbiranje novih podatkov so napovedali septembra, na podlagi teh pa se je Evropska komisija odločila, da predlaga spremembo statusa zaščite.

"Vrnitev volkov je dobra novica za biotsko raznovrstnost v Evropi. Toda koncentracija tropov volkov v nekaterih evropskih regijah je postala nevarna, zlasti za živino. Lokalne oblasti so zato zahtevale več prožnosti za upravljanje kritičnih koncentracij volkov," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Današnji predlog komisije po njenih besedah predstavlja pomemben korak k prožnosti zakonodaje, ki lahko zaščiti tako biotsko raznovrstnost kot podeželsko preživetje.

Evropski komisar za okolje Virginijus Sinkevičius je poudaril, da bo komisija s financiranjem in smernicami za spodbujanje sobivanja z volkom in velikimi zveri na splošno še naprej podpirala nacionalne in lokalne organe. "Naložbe v zaščitne ukrepe ostajajo ključne za zmanjšanje plenjenja živine," je dejal.

Poglobljena analiza razpoložljivih podatkov

Da predlog temelji na poglobljeni analizi vseh razpoložljivih znanstvenih in tehničnih podatkov, pa je zagotovil evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski.

Okoljevarstveniki nasprotujejo spremembi

Predlaganih sprememb zakonodaje pa ne podpira 300 organizacij za varstvo okolja in živali, ki so v zvezi s tem poslali pismo Evropski komisiji. Kot so danes sporočili iz Alpe-Adria Green, ki je podpisnica pisma, se jim zdi skrb vzbujajoča, da se politična odločitev pripravlja na nepregleden način.

Obenem so zaskrbljeni, ker so v razpravi o tem vprašanju do zdaj po njihovih navedbah prevladovali predstavniki interesov kmetijske industrije in lova. "Vendar pa je v resnici med podeželskimi skupnostmi dejansko visoka stopnja podpore strogi zaščiti volkov v EU-ju, kot je pokazala neodvisna raziskava, ki jo je naročilo več organizacij za zaščito živali in je bila izvedena novembra 2023 v 10 članicah EU-ja," so zapisali.

Prepričani so, da sprememba statusa varstva volka ni upravičena, razen če ni tehtnih novih znanstveno podprtih dokazov, ki so jih zbrale službe Evropske komisije. Komisijo so zato pozvale, naj resno vzame priporočila širše civilne družbe.

V Sloveniji sicer po neuradnih podatkih živi okoli 120 volkov. Po podatkih ministrstva za naravne vire in prostor iz julija iz evidenc o prejetih zahtevkih za izplačilo škode izhaja, da je volk letos doslej povzročil škodo za dobrih 40.000 evrov.