Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Vabilo javnosti

Ste neurje ali posledice posneli? Vabljeni, da fotografije in videoposnetke delite z nami - in javnostjo - na mmc-notranja@rtvslo.si. Lahko nas tudi opozorite na vaše objave na digitalnih družbenih omrežjih. Hvala za pomoč pri poročanju!

V nedeljskih nalivih so gasilci in druge pristojne službe odpravljali posledice poplav in s protipoplavnimi vrečami zavarovali ogrožene objekte. Na Rečici ob Savinji je strela udarila v zvonik cerkve, vendar do požara ni prišlo, navaja poročilo centra za obveščanje.

Težave zaradi narasle Mislinje

Precej težav zaradi nalivov so imeli na območju Mestne občine Slovenj Gradec, kjer je narasla Mislinja. Več spodaj.

Po nedeljskih nalivih in poplavljanju predvsem reke Mislinje s pritoki so si v ponedeljek predstavniki Mestne občine Slovenj Gradec in tamkajšnje civilne zaščite že ogledali prizadeta območja, poteka tudi ocena poplavne škode. Narasla Mislinja je v Tomaški vasi med drugim poškodovala objekt kulturne dediščine, Herčevo (Erčevo) žago in mlin.

Prve večje težave zaradi nalivov so se pojavile na območju vaških skupnostih Turiška vas, Legen, Šmartno pri Slovenj Gradcu in Pameče v nedeljo nekaj po 19. uri. Največ škode je po navedbah občine nastalo v vaških skupnostih Šmartno in Turiška vas, kjer so naplavine drevja skoraj uničile most, deroča Mislinja pa je zaradi otežene pretočnosti pod mostom pričela ogrožati stanovanjsko hišo na Brdah.

Prostovoljni gasilci z Legna so preprečili večjo škodo pri domačiji v Golavabuki, kjer je tudi odneslo del ceste. Veliko posredne škode je tudi na kmetijskih zemljiščih, saj je razlita voda nanašala naplavine, kar je deloma uničilo pridelek, povzroča pa tudi preglavice kmetom pri nadaljnji obdelovanju zemljišč.

Zaradi nevarnosti je bil v večernih urah sprožen tudi zvočni signal za nevarnost ob naravnih nesrečah. Aktiviranih je bilo več gasilskih ekip, ki so s posredovanjem preprečile še večjo škodo, med drugim so gasilci s protipoplavnimi vrečami pred naraslimi vodami zaščitili več objektov.

Voda ogrožala objekt

Gasilce so aktivirali tudi v občini Šentjur, tam je zvečer zaradi močnega deževja voda ogrožala objekt v Kostrivnici. Gasilci so objekt zavarovali in preusmerili tok vode. V mariborskem regijskem centru za obveščanje so v nedeljo na območju mariborske občine prejeli podatke o sedmih dogodkih, na katerih so posredovali poklicni in prostovoljni gasilci, ki so občanom pomagali pri pokrivanju odkritih streh, črpanju vode iz kleti ter s cest odstranjevali podrta drevesa. Podobno je bilo v občini Sveta trojica v Slovenskih goricah.

V Celju je v nedeljo zvečer na Cesti na grad meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt. Teharski prostovoljni gasilci so preusmerili tok meteorne vode in preprečili zalivanje stanovanjske hiše. V naselju Bukovžlak pri Celju pa je meteorna voda zalila cestišče.

V Lahomnem v občini Laško se je zamašil zbirni jašek meteorne vode, kar je povzročilo zatekanje vode v kotlovnico stanovanjske hiše. Laški prostovoljni gasilci so na kraju preusmerili tok vode ter odprli pokrov jaška, omogočili odtekanje vode ter odstranili mulj, travo in kamenje.

V Kaplji vasi v preboldski občini so gasilci prav tako preusmerili tok meteorne vode, ki je ogrožala stanovanjsko hišo in odstranili podrto drevo.

V Jankovi v občini Vojnik je strela udarila v stanovanjsko hišo in poškodovala streho. Vojniški prostovoljni gasilci so streho ponovno prekrili in sanirali poškodbe. Po močnem nalivu na območju Vojnika so gasilci izčrpali meteorno vodo iz prostorov stanovanjske hiše in prodajalne, odstranili podrto drevo ter očistili zamašene propuste.

Slovenijo prešla nevihtna linija - na Kočevskem in Štajerskem zalilo več kleti

Uporabili so vreče s peskom

Zvečer so zaradi močnega deževja imeli težave tudi na Dolenjskem. V občini Šentjernej so tamkajšnji gasilci izvedli 14 posredovanj zaradi vdora meteornih voda v stanovanjske, poslovne in industrijske objekte. Črpali so vodo iz objektov, jih z vrečami obvarovali ter tudi počistili prostore.

Odstranjevanje posledic nalivov se bo danes (ponedeljek) nadaljevalo. Vremenoslovci medtem napovedujejo lepše vreme za danes in prihodnje dni.

Dele Slovenije zajela ujma
Pogovor s strokovnjakom z biotehniške fakultete o poplavah v Nemčiji in neurjih v Sloveniji