Foto: BoBo
Foto: BoBo

Direktorji VDC-jev, ki so 22. decembra od ministrstva za solidarno prihodnost prejeli finančna izhodišča za leto 2024, ki temeljijo na sprejetem proračunu za letos in po katerem bi morali VDC-jem znižati stroške materiala in storitev za 83 odstotkov, so se namreč dogovorili, da takšnih finančnih načrtov ne bodo pripravljali. Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa je v petek opozoril, da je takšno znižanje financiranja VDC-jev neustavno in kaže na nespoštovanje invalidov.

Sorodna novica Odziv ministrstva glede financiranja VDC-jev: Strah je odveč, krčenja sredstev ne bo

Državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič pa je Jasmini Breznik na današnjem sestanku pojasnil, da je strah odveč, saj je ustrezna prerazporeditev sredstev znotraj proračunskih okvirov že v teku. To bo po njegovem pojasnilu izvedeno tako, da bo omogočeno nemoteno delo in izvajanje zakonsko določenih obveznosti vsem deležnikom.

"Krčenja financiranja ne bo," je poudaril Omladič.

Predstavniki skupnosti so sogovornikom sicer povedali, da potrebujejo sredstva na ravni iz leta 2023, pri čemer naj se upoštevajo naložbe centrov, dodatna sredstva po novih pogodbah o javnih naročilih in rast življenjskih stroškov, je dejala Breznik. Višina sredstev naj bi po ocenah skupnosti letno znašala od 15 do 16 milijonov evrov, je pojasnila.

Kot je dodala, so na sestanku spregovorili tudi o viziji in nadaljnjih ciljih VDC-jev in o medsebojnem sodelovanju. Pri tem so se dogovorili, da bodo v stiku vsak mesec. Znova se bodo na delovnem sestanku zbrali že februarja, je napovedala.

Ministrstvo se bo v petek sestalo tudi z direktoricami in direktorji VDC-jec in jim dalo zagotovilo za financiranje izvajanja socialnovarstvenih storitev v zavodih, so napovedali na ministrstvu.