Jernej Štromajer je zapustil predsedniški stolček ŠOU v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Jernej Štromajer je zapustil predsedniški stolček ŠOU v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
ŠOUL
Po ocenah predsednika ŠOU v Ljubljani v odstopu Štromajerja je ta organizacija zaradi "nezakonito sprejete Študentske ustave v situaciji, ko mora storiti vse, da zaščiti pravice in interese študentov Univerze v Ljubljani". "V prizadevanju za ponovno enakopravno zastopanje študentov UL v Študentski organizaciji Slovenija (ŠOS) je ključna enotnost vseh študentskih skupin znotraj ŠOU v Ljubljani in to smo zdaj tudi dosegli," je omenjeni še zapisal po odstopu s funkcije. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko so Jernej Štromajer in vsi ministri Študentske organizacije Univerze v Ljubljani sporočili, da zapuščajo položaj, so poslanski klubi študentskega zbora organizacije sestavili tehnično predsedstvo, ki bo ŠOU v Ljubljani (ŠOUL) vodilo do oktobrskih študentskih volitev. Na pogajanjih so se dogovorili še o razdelitvi in načinu dela ter določili prioritete predsedstva, je ljubljanski ŠOU pojasnil v sporočilu za javnost.

Krdžić: Najprej preprečiti škodo nezakonito sprejete ustave
Pojasniti velja, da je kandidat za novega predsednika študentskega predsedstva Aljoša Krdžić in da mora formalno potrditev sestave tehničnega predsedstva opraviti študentski zbor, ki se bo sešel v najkrajšem mogočem času.

Krdžić je že zagotovil, da bo ena ključnih nalog tehničnega predsedstva "preprečitev škode nezakonito sprejete študentske ustave, ki postavlja študente Univerze v Ljubljani v neenakopraven položaj".

Šoba: Nimam pravice posegati v delovanje organizacij
Predsedstvo bo po njegovih besedah najprej poskrbelo za dolgoročno strategijo študentskega organiziranja na Univerzi v Ljubljani. V okviru tega bo pripravilo reorganizacijo delovanja ŠOUL, postavilo nove temelje sodelovanja z drugimi ključnimi študentskimi in državnimi institucijami ter pripravilo rebalans proračuna. Krdžić pravi še, da se zavedajo zahtevnosti nalog, "zato je tehnično predsedstvo najboljša trenutna rešitev za študente Univerze v Ljubljani".

In kaj o vsem skupaj pravi predsednica Študentske organizacije v Sloveniji Katja Šoba? Kot je zatrdila v odzivu na odstop vodstva ŠOUL-a, so študentske organizacije pri svojem delu avtonomne - tudi ko gre za izbiro vodstva. Prav zato sama sprejema njihovo odločitev.

Kup spornih dogodkov, povezanih s ŠOUL-om
Spomnimo še, da je zadnje dogajanje v ŠOUL-u (mogoča) posledica spremenjene ustave, ki je ljubljanski študentski organizaciji odvzela 13 odstotkov sredstev; ter javnih očitkov odhajajočemu vodstvu, da je netransparentno zapravljalo sredstva z naslova koncesijskih dajatev.

Nezanemarljivo je tudi dejstvo, da je policija na nedavni skupščini Študentske organizacije Slovenije odkrila sume korupcije. Zaradi podkupovanja delegatov je tedaj priprla nekdanjega Štromajerjevega svetovalca Željka Milovanoviča, ŠOUL pa se je od tega dogajanja distanciral.