Foto:
Foto:

Zunanji minister Ivo Vajgl in njegov madžarski kolega Laszlo Kovasc sta podpisala sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja.

Ministra sta precej pozornosti namenila tudi položaju manjšin v obeh državah. Ocenila sta, da bi lahko državi na podlagi sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic slovenske narodne manjšine na Madžarskem in madžarske v Sloveniji iz leta 1992 izboljšali položaj in sodelovanje.

Vajgl je kolegu tudi prenesel željo Porabskih Slovencev po izboljšanju financiranja slovenskih narodnostnih šol, obnovi poslopij slovenskih šol in financiranju radijske postaje v Monoštru.

Veliko možnosti za gospodarsko sodelovanje
Vodja slovenske diplomacije je tudi povedal, da sta se z madžarskim kolegom strinjala, da obstaja še veliko možnosti za hitrejši razvoj gospodarskega sodelovanja med državama. Še posebej pomembno vlogo pri tem imata gradnja in modernizacija cestnih in železniških povezav, potem ko je od maja vzpostavljena redna letalska povezava med Ljubljano in Budimpešto.

Dragocene izkušnje madžarskega predsedovanja OVSE-ju
Velik del pogovora sta po besedah ministra Vajgla posvetila tudi evropskim vprašanjem in možnostim za sodelovanje v prihodnjem letu, ko bo Slovenija predsedovala Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Obe državi imata poseben interes za stabilizacijo in evropsko perspektivo JV Evrope. Kovacs je kot madžarski zunanji minister tudi predsedoval OVSE-ju, zato je bil po besedah ministra Vajgla ta pogovor koristen.