Foto: Flickr Vlada RS
Foto: Flickr Vlada RS

Paketno odločanje je po njegovem mnenju trenutno najbolj realna možnost, vendar pa je vse mogoče. Tako ni nujno, da bodo voditelji soglasje dosegli že na tokratnem vrhu, ampak šele na enem od prihodnjih, je dejal premier, ki je v Bruselj prispel z obiska pri francoskem predsedniku Emmanuelu Macronu. Naslednje zasedanje je predvideno za marec prihodnje leto.

Sorodna novica Bruselj odmrznil 10 milijard evrov za Madžarsko. Orban vztraja pri blokadi Ukrajine v EU.

Na vprašanje, ali Macron podpira slovensko pobudo, da bi morali že na tem vrhu odobriti začetek pristopnih pogajanj z BiH-om, je odgovoril, da odgovor prepušča francoskemu predsedniku. "Smo pa načeloma glede tega pri istem stališču," je pojasnil.

V Bruslju danes poteka vrh EU-Zahodni Balkan, ki je namenjen predvsem pogovorom o približevanju držav iz regije Uniji. V četrtek pa se bo začelo še zasedanje Evropskega sveta, v ospredju katerega bosta širitev Unije na Zahodni Balkan in vzhod ter pogajanja o večletnem proračunu Unije.

Največjo oviro v pogovorih predstavlja nasprotovanje madžarskega premierja Viktorja Orbana začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino in nadaljnji finančni pomoči tej državi v okviru večletnega finančnega okvirja.

Evropska komisija je sicer ravno danes sprostila deset milijard evrov kohezijskih sredstev, namenjenih Madžarski, pri čemer pa tako v Bruslju kot Budimpešti trdijo, da zadevi nista povezani.

Premier Golob je še pred odločitvijo komisije poudaril, da za zdaj nima razlogov, da bi dvomil o njenih odločitvah. V politiki sicer po njegovem mnenju ni naključij.

Več o Renaultovih potencialnih naložbah naj bi bilo znano v prihodnjih tednih

Robert Golob in Emmanuel Macron. Foto: Flickr Vlada RS
Robert Golob in Emmanuel Macron. Foto: Flickr Vlada RS

Več glede prihodnjega angažmaja francoskega avtomobilskega proizvajalca Renault v Sloveniji bi lahko bilo znanega v prihodnjih dneh ali tednih, je po srečanju s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom v Parizu povedal premier Robert Golob. Renaultova delegacija naj bi bila ravno v sredo v Sloveniji.

Golob je dejal, da je prezgodaj govoriti o tem, ali bo Renault, ki je v 15-odstotni državni lasti, nov mestni električni avtomobil proizvajal v novomeškem Revozu.

Glede tega, ali bi lahko zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb, ki ga prinaša novi zakon o obnovi in razvoju, vplivalo na odločitev Renaulta, je dejal, da mu tega vprašanja ni zastavil še noben tuji vlagatelj, ki se trenutno zanima za naložbo v Sloveniji. To velja tudi za družbo Sandoz, ki bo namenila najmanj 400 milijonov dolarjev za gradnjo centra za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil družbe Lek v Lendavi.

Bližnjevzhodna kriza

Golob v Parizu z Macronom

Golob je kot temo njunih pogovorov poudaril tudi bližnjevzhodno krizo in izrazil zadovoljstvo, da sta obe državi podprli zadnjo resolucijo Generalne skupščine ZN-a, ki je v torek zahtevala takojšnjo prekinitev ognja v Gazi. Kot je dejal, je ustavitev spopadov edina prava pot naprej.

Voditelja sta napovedala razpravo tudi o drugih temah, ki bodo napolnjevale po besedah Goloba "težek, a pomemben" vrh, vključno z migracijami, obrambno strategijo in večletnim finančnim okvirjem.

Kot je glede migracij dejal Golob, je mogoče rešitve na tem področju najti le s skupnim delovanjem, EU pa bo moral po njegovem prepričanju temu nameniti več pozornosti.

Odlični odnosi med državama

Golob se je v Parizu srečal z Macronom

Na področju dvostranskega sodelovanja med državama sta voditelja potrdila odlične odnose.

Macron je ob tem poudaril pripravo novega akcijskega načrta sodelovanja med državama, v okviru katerega bosta Slovenija in Francija dorekli strateško sodelovanje v prihodnjih štirih letih na političnem, diplomatskem, kulturnem, raziskovalnem in gospodarskem področju.
Danes se bosta po njegovih besedah posvetila krepitvi sodelovanja na področju energije, transporta, industrije in obrambe.

Macron je Sloveniji tudi čestital za izvolitev za nestalno članico Varnostnega sveta ZN-a, kjer računa na skladnost stališč med državama.