En policijski sindikat je stavko za 18. april že napovedal, v drugem se o njej še odločajo, naklonjeni pa so ji tudi v Svizu in sindikatu zdravstvenih delavcev. Foto: MMC RTV SLO
En policijski sindikat je stavko za 18. april že napovedal, v drugem se o njej še odločajo, naklonjeni pa so ji tudi v Svizu in sindikatu zdravstvenih delavcev. Foto: MMC RTV SLO
V pričakovanju tretjega vladnega predloga
Varčevanje v vojski? Težko.
Nova pogajanja med vlado in sindikati

Vlada in sindikati tudi na tokratnih pogajanjih o varčevalnih ukrepih v javnem sektorju niso našli skupnega jezika, a so drug drugemu predstavili svoje predloge. Sindikati so vladi predlagali znižanje razlike med plačnimi razredi, medtem ko vlada vztraja pri 15-odstotnem znižanju plač.

Sindikati bi znižali razlike med plačnimi razredi
Zdajšnja razlika med plačnimi razredi je štiriodstotna, po predlogu sindikatov javnega sektorja pa bi jo lahko znižali za 0,1 ali 0,2 odstotka, s čimer bi po besedah vodje pogajalske skupine sindikatov Draga Ščernjaviča prihranili več kot 200 milijonov evrov.

Vlada vztraja pri znižanju
Vlada je na pogajanja prišla s svojimi predlogi. Vztraja pri 15-odstotnem znižanju plač s 1. junijem. Istega dne bi država izplačala tudi tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij, zadnjo pa 1. januarja 2013.

Vlada je na pogajanja prišla tudi z novim predlogom povrnitve kilometrin, ki bi po novem znašala pet odstotkov cene bencina. Za regres bi letos namenili 50 odstotkov obsega sredstev za leto 2011, izplačan pa bi bil glede na višino dohodka.

Branimir Štrukelj, predsednik SVIZ-a, je dejal, da vprašanj, ki so jih obravnavali, za zdaj ne bodo komentirali, saj gre za "občutljiv trenutek v pogajanjih", hkrati pa obe strani želita najti sprejemljive, pravične in izvedljive rešitve.

"Grozljiva številka" načrta odpuščanja
Štrukelj je znova izpostavil vprašanje odpuščanja učiteljev in vzgojiteljev, saj bi po ocenah sindikata ob morebitni potrditvi vladnih predlogov delo izgubilo okoli 2.500 ljudi. Predstavnica vladne strani Mojca Škrinjar naj bi na pogajanjih predstavila rešitev, po kateri bi delo izgubilo le 1.470 zaposlenih na omenjenem področju. To je po Štrukljevih besedah še vedno "grozljiva številka".

Glede Štrukljevih izjav so z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport sporočili, da državna sekretarka Mojca Škrinjar ni predstavila rešitve, po kateri bi delo izgubilo le 1.470 zaposlenih na omenjenem področju, ampak je novinarjem povedala, da tehnoloških viškov skoraj ne bo, ker na ministrstvu načrtujejo podobremenitve (znižano do 19 ur na osnovnih šolah ali 17 na srednjih šolah), da se lahko upokoji 700 ljudi in da imajo podpisano pismo, da se usmeri k projektu enake možnosti dovolj EU-sredstev, da s pametnim sodelovanjem s Svizom ne bo tehnoloških viškov.

Vlada bo ukrepe obravnavala na četrtkovi seji
Spremenjeni predlog varčevalnih ukrepov, s katerimi želijo v okviru rebalansa letošnjega proračuna zajeziti javno porabo in ki je nastal na podlagi pripomb sindikatov, bo vlada nato v četrtek obravnavala na svoji redni seji, je že v ponedeljek po pogovorih pojasnil minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. V ponudbi so mogoči tako spremembe oz. omilitev posameznih ukrepov kot tudi njihov umik, je še dodal.

Pličanič in minister za finance Janez Šušteršič pri tem poudarjata, da se bo vlada s sindikati pogajala tudi po četrtku, ko bo sveženj varčevalnih ukrepov na vladi sprejet - dokler ukrepi v državnem zboru niso sprejeti, so pogajanja s sindikati mogoča, pojasnjuje Pličanič.

Grožnja s stavko vse glasnejša
Medtem pa vse več sindikatov javnega sektorja za 18. april napoveduje stavko. To so napovedali že v Policijskem sindikatu Slovenije, o morebitni podpori stavki se te dni odloča članstvo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, danes bo o tem odločal tudi Sindikat policistov Slovenije. Drugi sindikati javnega sektorja bodo o morebitni stavki odločili do konca tedna.

Še en policijski sindikat za stavko
Za Sindikat policistov Slovenije je zadnji vladni predlog nesprejemljiv, zato je stavkovni odbor sindikata že pooblastil predsednika Zorana Petroviča, če vlada ne posreduje sprejemljivega odgovora na njihove zahteve, napove stavko. 15-odstotno zniževanje plač policistom imajo v sindikatu za "norost brez primere", za katero ni resne utemeljitve. Prav tako zavračajo drastično nižanje kilometrine, saj bi ta ukrep načel že zdaj nizke osnovne plače policistov. Nekateri bi po obračunu prejeli le minimalno plačo ali pa še te ne, so sporočili iz sindikata.

Drugi policijski sindikat, Policijski sindikat Slovenije, je medtem že sprejel odločitev, da se pridruži morebitni stavki, ki je napovedana za 18. april.

V pričakovanju tretjega vladnega predloga
Varčevanje v vojski? Težko.
Nova pogajanja med vlado in sindikati