Lani so prvič volilno gradivo poslali vsem Slovencem v tujini, za katere ima ministrstvo za notranje zadeve podatke o bivališču. Foto: MMC RTV SLO
Lani so prvič volilno gradivo poslali vsem Slovencem v tujini, za katere ima ministrstvo za notranje zadeve podatke o bivališču. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Virant
Virant se zavzema, da bi volivci prejeli prazne glasovnice, za preverjanje pa bi lahko primerjali podpisa na zahtevku in glasovnici. Foto: MMC RTV SLO

Spremembe, ki jih je predlagala opozicija, bi namreč izničile poenostavitev glasovanja za slovenske državljane v tujini, meni vlada in tako zavrača poročanje nekaterih medijev, da naj bi minister Virant razmišljal, da bi glasovanje iz tujine po pošti postalo spet tako kot nekoč.

Na lanskih volitvah za predsednika republike je namreč ministrstvo za notranje zadeve volilno gradivo prvič razposlalo vsem Slovencem, ki živijo v tujini, tudi če sami niso izrazili želje po glasovanju.

Ni še znano, ali bo koalicija Viranta podprla
Ob tem je ministrstvo za notranje zadeve ugotovilo, da za skoraj 29.000 od 73.521 Slovencev nimajo popolnega naslova ali podatka, v kateri državi živijo. Minister Virant zato želi, da bi Slovenci v tujini spet glasovali, le če bi izrazili željo po tem. Zavzema se za to, da bi volivci prejeli prazne glasovnice, za preverjanje pa bi lahko primerjali podpisa na zahtevku in glasovnici, volilnih kart pa ne bi bilo treba potrjevati. Za zdaj še ni jasno, ali bo koalicija ministra pri tem podprla.

Lani pred predsedniškimi volitvami so se tako pojavili očitki, da je evidenca volilnega imenika neurejena, nekateri volivci pa bi zaradi zapletov lahko volili celo trikrat (volivec je namreč prejel vabilo na glasovanje v Sloveniji, lahko pa bi glasoval še po pošti ali na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu).

Opozicija s svojim predlogom
Opozicija je tako predlagala, da bi v zakonu o volitvah poslancev med drugim določili, da sme iz tujine glasovati le volivec, ki izrazi željo po tem, predlagali pa so tudi, da bi za veljavne štele le glasovnice, ki bi bile oddane na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, ali tiste, ki bi bile overjene. Koalicijski člani odbora za notranjo politiko so predlog zavrnili.