Minister za javno upravo Franc Props in minister za finance Klemen Boštjančič. Foto: BoBo
Minister za javno upravo Franc Props in minister za finance Klemen Boštjančič. Foto: BoBo

Dogovor so po dveh tednih pogajanj, ki jih je vodil finančni minister Klemen Boštjančič, parafirali v tednu pred božičnimi prazniki. Ključna sta dva dela dogovora: prvi je uskladitev vrednosti plačnih razredov v višini 80 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju od decembra 2022 do decembra 2023. Uskladitev se bo izvedla 1. junija 2024. Drugi del dogovora pa je izplačilo regresa za letni dopust s februarsko plačo, torej marca.

Sorodna novica Dogovor parafiran – plače v javnem sektorju se bodo uskladile v višini 80 odstotkov inflacije

Sindikati, ki bodo dogovor podpisali, se bodo obenem strinjali, da do 13. septembra ne bodo sprožili nobenih stavkovnih dejavnosti v zvezi z vsebino dogovora. A ta zaveza ne bo veljala, če vlada za katero od skupin javnih uslužbencev ali funkcionarjev določi ali se dogovori za odpravo nesorazmerij v osnovnih plačah z učinkovanjem pred 13. septembrom.

Za zdaj še ni znano, koliko sindikatov bo dogovor podpisalo. Kot je za STA pojasnil vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek, je to odločitev vsakega od posameznih sindikatov.

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila s predlogom dogovora in za podpis pooblastila ministra za javno upravo Franca Propsa in ministra za finance Klemna Boštjančiča, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Vlada se je seznanila tudi s predlogom aneksa h kolektivnim pogodbam za javni sektor in za negospodarske dejavnosti in za podpis pooblastila pristojne ministre.

Vlada naložila pripravo predloga sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju

Vlada je tudi naložila ministrstvu za javno upravo, da zaradi realizacije dogovora pripravi predlog zakona o spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju in ga posreduje v obravnavo vladi najpozneje do 31. januarja. Prav tako mora ministrstvo do 1. junija vladi predložiti uredbo o spremembah uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini.

Ministrstvu za obrambo pa je vlada naložila, da predloži uredbo o spremembah uredbe o plačah in drugih prejemkih pripadnikov Slovenske vojske pri izvajanju obveznosti, prevzetih v mednarodnih organizacijah oziroma z mednarodnimi pogodbami v sprejetje vladi, tako da bo uveljavljena najpozneje do 1. junija.

Statistični urad je 21. decembra objavil podatek o rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju december 2022–december 2023, ki znaša 4,2 odstotka. Vrednost plačnih razredov plačne lestvice se bo tako s 1. junijem 2024 uskladila za 3,36 odstotka. Ocenjeni finančni učinek uskladitve plačne lestvice in dodatkov znaša v letu 2024 približno 110 milijonov evrov in v letu 2025 približno 220 milijonov evrov, so še sporočili z ministrstva.