Vodni top je bil v uporabi le za usposabljanje. Foto: MMC RTV SLO
Vodni top je bil v uporabi le za usposabljanje. Foto: MMC RTV SLO
Policija kupuje vodni top

Vodni top kot prisilno sredstvo ni bil uporabljen že od leta 1991, a policija kljub temu zatrjuje, da je nakup novega neizogiben, je poročala novinarka TV Slovenija Vesna Deržek. Obstoječi vodni top znamke TAM je namreč star že 25 let in ga je težko vzdrževati, saj je zanj skoraj nemogoče dobiti rezervne dele, navajajo. Edina naloga, ki ji je top služil, je usposabljanje.

V Novi Sloveniji menijo, da za te potrebe stari top povsem zadošča, glavni tajnik stranke Robert Ilc pa je dejal, bi v prazničnih dneh država z denarjem, namenjenim nakupu, lahko pomagala 1.600 najbolj ogroženim družinam. Obenem se Ilc sprašuje, ali se vlada morda že pripravlja na demonstracije, ki jih je za pomlad napovedal vodja opozicije Janez Janša.

Na razpisu ni šlo brez zapletov
Razpis policije za vodni top je omenjeni napovedi sicer predhodil, opozarja Damjan Lah, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve. So se pa pri razpisu zgodili zapleti. Ministrstvo je namreč najprej izbralo najcenejšega ponudnika, AC sisteme, a je državna revizijska komisija po pritožbi enega izmed štirih neizbranih ponudnikov odločitev razveljavila. Na notranjem ministrstvu pri tem zavračajo neuradne obtožbe, da naj bi AC sistemi, ki so top sicer ponudili po okoli 300.000 evrov nižji ceni od preostalih, v ceno pozabili vključiti usposabljanja policistov.

Policija kupuje vodni top