"Zaupanje v ministra smo izgubili že pred časom," so navedli v SVS-ju. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ovadbo sta Sindikat vojakov Slovenije in njegov predsednik Gvido Novak vložila zaradi domnevnih kršitev sindikalnih pravic, zlorabe uradnega položaja in nevestnega dela v službi. Zasebna tožba je bila medtem vložena zaradi domnevne razžalitve, žaljive obdolžitve in samovoljnosti, so pojasnili v SVS-ju. V sindikatu so ob tem opozorili na po njihovi oceni nesprejemljiva dejanja ministra Karla Erjavca in njegove domnevno neresnične izjave v preteklih dveh mesecih, s katerimi naj bi škodil ugledu Slovenske vojske in njenih pripadnikov.

V času Erjavčevega ministrovanja se je po mnenju SVS-ja stanje v vojski močno poslabšalo, danih naj bi bilo mnogo obljub, ki se niso udejanjile. Pri tem so navedli ukinitev 19-odstotnega dodatka po zamenjavi načelnika generalštaba, sprejem vladne uredbe o plačah v vojski, ki naj bi še bolj porušila vojaško hierarhijo s plačami, ter neizvajanje sklepa vlade o dodeljevanju dodatkov v vojski, kot je zapisan.

"Z obsodbo Sindikata vojakov Slovenije v obrazložitvah odpovedi pogodbe za delovanje se je minister postavil v vlogo sodnika, sindikat je obsodil kršenja pogodbe z ministrstvom in predpisov," so še prepričani v sindikatu, kjer so za omenjeno odpoved izvedeli od novinarjev. To po njihovem mnenju kaže na populizem in krnjenje ugleda organizacije zaposlenih v Slovenski vojski.

Erjavec je prav tako lahkotno zavrnil predlog sindikata zaposlenih v Slovenski vojski za oblikovanje komisije za pomirjanje, ki je predvidena v pogodbi za njegovo delovanje z ministrstvom, so še navedli. "Zaupanje v ministra smo izgubili že pred časom, zaradi krnjenja ugleda Sindikata vojakov Slovenije in njegovega predsednika, Slovenske vojske in njenih pripadnikov moramo na sodišče, da dokažemo, da dejanja in širjenje neresnic ministra za obrambo Karla Erjavca niso sprejemljiva," so še zapisali v SVS-ju. Prepričani so tudi, da bodo na sodiščih dokazali, da so Erjavčeva dejanja kazniva.

Erjavčev odziv na ovadbo in tožbo

Minister za obrambo Karl Erjavec ni seznanjen z vsebino kazenske ovadbe in tožbe, ki sta jo zoper njega vložila Sindikat vojakov Slovenije (SVS) in njegov predsednik Gvido Novak. Ni pa presenečen "nad intenzivnostjo neosnovanih obtoževanj" sindikata in Novaka ter dejstvom, da je bila poteza storjena dva dni pred obravnavo interpelacije v DZ-ju.