Foto: Jani Krošl/Mors
Foto: Jani Krošl/Mors

Povedal je še, da je Slovenska vojska po dolgih letih stagnacije na poti razvoja in modernizacije.

Šarec je v nagovoru po preletu in pristanku letala spartan dejal, da je SV po dolgih letih stagnacije na poti razvoja in modernizacije. "Če želimo pridobiti nov kader in Slovensko vojsko postaviti na mesto, ki ji pripada, moramo nujno vlagati v raziskave in razvoj ter vključiti slovensko znanje," je povedal.

Ministrstvo je sporočilo, da je za ohranjanje neprekinjene plovnosti nujno, da država razpolaga z vsaj dvema letaloma. Tako bo mogoče zagotavljati vzdržljivost sil pri opravljanju nalog bojnega in humanitarnega značaja.

Z letalom spartan je ministrstvo zapolnilo tudi vrzel, ki se je pojavila med epidemijo covida-19, ko država ni imela primernih letalskih zmogljivosti.

Taktično-transportno letalo bo SV uporabljala za prevoz vojakov, tovora in opreme, vozil, odmetavanje tovora in padalcev, medicinske prevoze pripadnikov SV ali evakuacijo državljanov, vključno z reševanjem izoliranega osebja in druge tovrstne naloge, so našteli na ministrstvu.

Za letali sta naročena tudi modul za prevoz potnikov in zmogljivost za gašenje požarov v obliki cisterne, ki bo sprejela osem ton vode in vodo izlivala iz šob pri vratih letala.

Pristanek v torek popoldne v Cerkljah ob Krki

V soboto zgodaj popoldne na letališču Cerklje ob Krki pristalo transportno letalo C-27J Spartan. Pri italijanskem podjetju je bilo naročeno leta 2021.

Skoraj 23 metrov dolgo letalo, ki lahko prepelje 11.600 kilogramov tovora, je opremljeno s simboli Slovenije in znano silhueto Martina Krpana. Po tem literarnem junaku je transportno letalo namreč dobilo ime. Skupno lahko pelje 46 vojakov ali padalcev. V konfiguraciji za medicinsko evakuacijo lahko prepelje do 36 nosil in šest spremljevalcev. Letalo bo imelo tudi možnost gašenja. Modula za gašenje, ki je videti kot velika cisterna z 9000 litri vode, sicer še ni v Sloveniji.

Taktično transportno letalo srednje velikosti Spartan uporabljajo v 16 državah sveta. V torinskem Leonardu jih izdelajo do 10 na leto. Vojaške sile ga uporabljajo za humanitarno pomoč, pri naravnih nesrečah ali epidemijah, pri gašenju požarov in pri klasičnih vojaških operacijah, kot so prevoz vojakov, padalcev in tovora. Uporaben je tudi na območju "zadnje taktične milje" pred bojišči, je pred meseci v pogovoru z dopisnikom TV Slovenija iz Italije Jankom Petrovcem povedal testni pilot v podjetju, Giampaolo Goattin.

Spartan lahko leti v najslabšem vremenu, vzleta in pristaja pa tudi na le sto metrih makadamskega ali travnatega terena. Različica modela C-27J, izdelana za Slovenijo, velja za najnovejšo, vključno z opremo za prepoznavanje sovražnika, satelitsko komunikacijo in digitalne povezave.

Kje bo parkirano?

Zaradi velikosti vertikalnega stabilizatorja in zapolnjenih zmogljivosti bo treba za letalo zgraditi nov hangar. Začasno bo letalo parkirano v Mariboru, tam bodo tudi zanj v kratkem postavili t. i. letalski šotor, dolgoročno pa bo plovilo svoj hangar dobilo v Cerkljah ob Krki. Dodatno težavo že dolgo predstavlja veliko pomanjkanje pilotov in letalskih tehnikov, ki so ključni pri vsakem poletu. Ministrstvo za obrambo sicer trenutno štipendira 20 pilotov.

Naročeno še eno tovrstno letalo

Slovenska vojska pa po septembrskem podpisu pogodbe pričakuje še eno taktično letalo, ki ga izdeluje italijansko podjetje Leonardo. Z nakupom drugega taktičnega transportnega letala bo imela Slovenska vojska zagotovljeno stalno operativnost letalskega transporta pripadnikov Slovenske vojske in tovora za svoje potrebe, potrebe države pri prevozu ljudi in tovora ob naravnih in drugih nesrečah ter za pomoč pri gašenju požarov v naravi.

Hkrati bosta letali razpoložljivi za druge državne organe Republike Slovenije in na voljo tudi za morebitne potrebe Nata in Evropske unije. Stroški nakupa dveh taktičnih tovornih letal C-27J, vključno z vsemi moduli in logistično podporo, zavarovanjem, stroški certifikacije, stroški upravljanja in administrativnimi stroški znašajo slabih 129 milijonov evrov (128.911.575,43) brez DDV-ja.

Letalo Spartan prihaja v Slovenijo