Policisti opozarjajo voznike, naj bodo previdni, pogosto se namreč zgodi, da vozniki izsiljujejo pešce, ko ti pravilno prečkajo prehod za pešce. Foto: Pixabay
Policisti opozarjajo voznike, naj bodo previdni, pogosto se namreč zgodi, da vozniki izsiljujejo pešce, ko ti pravilno prečkajo prehod za pešce. Foto: Pixabay

Policisti opozarjajo, da so pešci v zimskem času, ko je večji del dneva tema, pogostejše so tudi megla in padavine, najbolj ogroženi udeleženci v prometu, zato je potrebna še posebna pozornost.

Pešcem zato svetujejo, da nosijo svetlejša oblačila in uporabljajo svetlobna telesa, pri prečkanju ceste na prehodih za pešce pa naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in da bodo ti glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Zunaj naselij, kjer ni pločnikov, številni hodijo po desni strani vozišča v smeri hoje in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj s tem zmanjšajo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah, opominjajo policisti.

Ob tem opozarjajo tudi na dejstvo, da predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo med hojo, kar dodatno zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu.

Opozorilo velja tudi voznikom, ki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestnoprometna pravila in skušajo predvideti ravnanja preostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče zunaj prehodov za pešce, zunaj naselij pa naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.

V 10 letih na območju PU Novo mesto umrlo 15 pešcev

Kot so sporočili iz PU Novo mesto, je v zadnjih desetih letih na območju njihove policijske uprave umrlo 15 pešcev. V petih nesrečah je bilo ugotovljeno, da so bili pešci tudi povzročitelji nesreč. 95 pešcev se je v nesrečah hudo poškodovalo, 320 pa jih je utrpelo lažje poškodbe.

Konec oktobra so v enotedenski nacionalni preventivni akciji za večjo varnost pešcev Bodi viden, bodi previden, na tem območju ugotovili 110 kršitev, med najpogostejšimi kršitvami pri voznikih motornih vozil je izsiljevanje prednosti na prehodu za pešce, pešci pa največkrat ne upoštevajo rdeče luči, nepravilno prečkajo vozišče, hodijo po nepravilni strani in so neustrezno osvetljeni, so še sporočili iz PU Novo mesto.