Aleš Zalar bo začano prevzel ministrstvo za notranje zadeve. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Aleš Zalar bo začano prevzel ministrstvo za notranje zadeve. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Da bo minister za pravosodje Aleš Zalar začasno prevzel ministrstvo za notranje zadeve, se mora seznaniti še državni zbor.

Združitev ministrstva za pravosodje in notranje zadeve?
Iz kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja so še sporočili, da je pregled prakse v evropskih državah ob upoštevanju posebnosti posameznih držav pokazal, da poznajo podobno ureditev, kot jo je začasno predlagal predsednik vlade, še v devetih evropskih državah, med katerimi so Švedska, Danska, Nizozemska, Irska, Ciper, Malta ter Norveška, Švica in Islandija.

V kabinetu še pojasnjujejo, da bi bil zaradi mnogo stičnih točk med obema resorjema, ki lahko pomenijo tudi večjo učinkovitost pri delu obeh resorjev, smiseln razmislek o združitvi ministrstva za pravosodje in ministrstva za notranje zadeve. Ob tem dodajajo, da bi veljalo razmisliti tudi ob temeljitejši rekonstrukciji in reorganizaciji dela vlade.

Pravniki: rešitev ni najbolj ustrezna
Rešitev po mnenju nekaterih pravnih strokovnjakov ni najustreznejša, predvsem opozarjajo na videz, ki se s tovrstnim vodenjem institucij ustvarja v javnosti.

Ministrstvo bo Zalar predvidoma vodil zelo kratek čas oz. do imenovanja novega ministra. Premier Pahor naj bi namreč do konca tedna razkril imena kandidatov za nove ministre, na ta predlog pa bo vezal zaupnico svoji vladi. Glasovanje o zaupnici bo predvidoma v drugi polovici septembra.