"Bili smo ena redkih držav, ki se je osamosvojila in je imela že znotraj vso strukturo postavljeno, manjkalo je le mednarodno priznanje. Dan državnosti je praznik vseh Slovencev," pravi Zlobec. Foto: BoBo
Člani predsedstva Matjaž Kmecl, Ivan Oman, Milan Kučan, Ciril Zlobec in Dušan Plut
Člani predsedstva leta 1990: Matjaž Kmecl, Ivan Oman, Milan Kučan, Ciril Zlobec in Dušan Plut. Foto: BoBo

Ciril Zlobec je bil v času osamosvajanja član predsedstva Republike Slovenije. V politiko je stopil z motom, da bi "bilo v politiki čim več kulture in v kulturi nič politike". Po več kot 20 letih, odkar vodimo svojo lastno državi in politiko, je to zgolj le še misel in želja.

Čeprav je ravno kultura eno redkih področji, kjer lahko na enakopravni osnovi vstopamo v korak s svetom. "Zdaj prav prosimo, naj v gospodarstvo pridejo tujci s svežim kapitalom. Kultura pa je avtohtona. Tukaj živiš, od tukaj rasteš in vsaka generacija sproti analizira psiho človeka. Modra politika bi se iz tega lahko veliko naučila," je povedal v pogovoru za Radio Slovenija.

Prisluhnite oddaji Radia Slovenija, v kateri so se spominjali izjav pred 21 leti in se pogovarjali s Cirilom Zlobcem. Posnetek najdete tukaj.

Kultura je najdragocenejša, ko kritizira družbo
Kultura je namreč najdragocenejša, ko se pojavi kot kritika družbe in ne kot hvalisanje. "Ni družbe, ki nima kritičnih točk." A namesto sprejemanja in upoštevanja kulturnikov je po njegovem mnenju kultura postala breme v zavesti oblikovalcev današnje politike. "Tisti, ki je najbolj vpliven, misli, da ve vse in sprejema odločitve za vse Slovence."

Parlamentarno življenje trenutno po njegovih besedah namreč ni konfrontacija strank, ampak eskalacija sejanja sovraštva drug do drugega: "Če jaz trdim, da sem boljši, ker si ti zanič, drugi pa pravi, da je on boljši, ker sem jaz zanič, potem sva v očeh javnosti oba zanič."

Ne znamo skupaj praznovati
In tako razdvajajoče se lotevamo tudi praznovanja državnih praznikov. "Francozi praznujejo francosko revolucijo kot praznik in nikomur ne pride na misel, da bi podobo proslave prilagodil svoji oblasti. Tudi v Italiji se gredo streljanju talcev v Rimu za državni praznik poklonit tako antifašisti kot fašisti. Tega mi ne zmoremo," opozarja Zlobec.

Je pa prepričan, da so vsi naši vzponi v zgodovini prazniki vseh, tudi tistih, ki so takrat nasprotovali. "Tudi okupatorjem smo odpustili, sami sebi pa ne zmoremo."