Poleg ministra za zdravje Tomaža Gantarja bi po navedbah neuradnih virov iz vlade v parlament odšel tudi Zdravko Počivalšek. Po dveh poslanskih prestopih iz SMC-ja ima koalicija formalno v parlamentu le še "nujno" večino, torej 46 glasov. A trije koalicijski partnerji, SMC, DeSUS in NSi, zagotavljajo, da ostajajo trdni člani vlade. O tem, kako naprej, bodo govorili tudi na jutrišnjem vrhu koalicije.

V Odmevih se je Tanja Starič pogovarjala s predsednikom parlamenta in članom SMC-ja Igorjem Zorčičem.

Rekonstrukcija vlade?

Vse glasnejše so govorice, da se bo vaš predsednik Zdravko Počivalšek po interpelaciji, ki jo bo sicer zagotovo prestal, vrnil v poslanske klopi?
Težko je to napovedati, dejstvo je, da se tudi ta možnost preigrava. Nadomesti poslanec Židan je na mestu poslanca z glasovi gospoda Počivalška, ki je tudi poslanec. Ker se je odločil, da te glasove prenese v drugo poslansko skupino, je premislek, da to presekamo.

Ali se SMC s tem odreka ministrskemu mestu ali se pripravlja rekonstrukcija vlade?
To je le premislek o tem, kaj bi bilo, če bi bilo. Daleč od tega, da bi bila kakšna odločitev sprejeta, ker je to povezano s številnimi drugimi vprašanji – kaj z ministrskim mestom, rekonstrukcija vlade. Zato ni pričakovati kakšnih prehitrih odločitev.

Morda že v četrtek – naj bi se poslovil minister za zdravje Tomaž Gantar. Ste s tem seznanjeni?
Ne, nisem. Veliko je raznih ugibanj, menim, da se je treba pomiriti in pregledati zadeve. Če bo do česar koli prišlo, bo tudi javnost obveščena.

Sorodna novica Sluga: Ponudbe prek meje dobrega okusa. Jurša: O menjavi Gantarja ne vemo nič.

Kaj pa pričakujete od jutrišnjega sestanka, kjer naj bi prav o tem govorili?
Pričakujem, da se bo koalicija pogovorila o sprejemanju samega koronasvežnja in tudi o drugih vprašanjih, o katerih se je treba poenotiti. Verjetno bo debata tudi o tem, ali je koalicija glede na izzive, ki prihajajo, sposobna ob vseh okoliščinah nadaljevati svoje delo in ukrepe, kot je počela do zdaj.

Vaše mnenje je?
Menim, da se je ta vlada izkazala. Prišlo je do raznoraznih nasprotij znotraj koalicije, vprašanje pa je, ali bi zaradi tega kateri izmed partnerjev moral oditi. Priča smo protestom, zavedati pa se moramo – glede na to, kaj se dogaja v Gorenju, Revozu, da prihajajo za vlado zelo težki časi in bo potreben večji napor, da se bodo sprejemali ukrepi, ki bodo revitalizirali naše gospodarstvo.

DeSUS je v preteklih dneh opozarjal na odpiranje t. i. ideoloških tem, za katere ste se na začetku mandata dogovorili, da jih ne boste odpirali. V SMC-ju s tem očitno nimate težav.
Ne bi se strinjal, da s tem nimamo težav. Ne nazadnje smo mi pri prvem pisanju poskrbeli za sklep DZ-ja, naj se pisanje odpravi. Imamo težave in opozarjamo na to. A vprašati se moramo, ali je osebno pismo nekega ministra razlog, zaradi katerega gremo jutri na volitve. Nekateri bodo rekli, da je vsak razlog dober, da gremo na volitve. Če pa pogledamo sliko, v kakšni so Slovenija, Evropa in svet, se moramo zavedati, da Slovenija bolj kot kadar koli potrebuje vlado, ki bo sprejemala ukrepe za gospodarstvo, za državljane.

Koalicija ima samo še 46 glasov. Kako trdna je ta večina, ki je samo en glas nad polovico?
Presenečeni smo nad tem zadnjim prestopom. Koalicija lahko deluje normalno tudi s takšno večino, kot jo ima zdaj, saj smo prej imeli koalicijo, ki ni imela večine in je dobivala ad hoc večino za vsak predlog posebej. Verjamem, da je koalicija za zdaj povsem stabilna.

Sorodna novica Opozicija poziva k čimprejšnjim pogovorom o spremembah volilne zakonodaje

Opozicija vas je danes pozvala, da pospešite postopke spremembe volilne zakonodaje. Tudi predsednik države namerava zato nagovoriti poslance, ker je to pomembna tema in je treba to storiti do konca leta. Boste pospešili priprave?
Tako je. S predsednikom republike sva že govorila o tej temi, saj je bil on tisti, ki je promoviral spremembe te zakonodaje. Sva dogovorjena in tudi znotraj koalicije bomo opravili še en pogovor, tudi s predsednikom vlade, saj del te zakonodaje pripravlja ministrstvo za javno upravo. Po tem pismu iz opozicije bo volja zagotovo tolikšna, da se čim prej odločimo – ali sprejmemo zakon, ki bo ukinil volilne zakonodaje, če je to sploh mogoče, glede na to, da je nazadnje padel, ker je zmanjkal en glas – ali pa gremo v spremembo volilnih okrajev.

Sorodna novica O nabavah zaščitne opreme najverjetneje samo ena preiskovalna komisija

V parlamentu sta vloženi pobudi o dveh preiskovalnih komisijah glede nabav zaščitne opreme, kakšno je vaše mnenje?
Dobili smo mnenje zakonodajno-pravne službe. Iz tega izhaja, da dve komisiji, ki obravnavata enako stvar, ne moreta obstajati. Zdaj je na prvopodpisanih na zahtevah za obe komisiji, da skušata uskladiti vsebino dela preiskovalne komisije. Če se ne bosta dogovorila, se zna zgoditi, da bomo imeli dve, a verjetnejše je, da bomo imeli samo eno.

Prvo, vladno?
Da, ker tisti, ki je prvi po času, je močnejši po pravu.