Oblasti na Otoku so sprostile nekatere ukrepe, po novem pa bodo lahko tribune na nekaterih športnih dogodkih na prostem zasedene 75-odstotno. Foto: Reuters
Oblasti na Otoku so sprostile nekatere ukrepe, po novem pa bodo lahko tribune na nekaterih športnih dogodkih na prostem zasedene 75-odstotno. Foto: Reuters

Britanska vlada je že pretekli teden potrdila načrte za 20 pilotnih dogodkov, ki bodo lahko potekali s prisotnostjo gledalcev, med njimi sta tudi EP v nogometu in teniški turnir v Wimbledonu.

Nogometna tekma osmine finala 29. junija na Wembleyju bo odigrana pred polovično zasedenostjo stadiona, kar pomeni približno 40.000 navijačev. Tekme angleške reprezentance v skupinskem delu so že bile vključene v raziskovalni program vlade, tudi današnja zadnja proti Češki pa bo odigrana pred 22.500 gledalci, kar predstavlja 25-odstotno zasedenost nacionalnega stadiona.

Na nogometne stadione so se vrnili navijači. Foto: EPA
Na nogometne stadione so se vrnili navijači. Foto: EPA

Iz vrst Evropskega parlamenta je sicer na temo sproščanja ukrepov na Otoku evropski poslanec iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) in član parlamentarnega odbora za javno zdravje Peter Liese poslal odprto pismo predsedniku Evropske nogometne zveze, Slovencu Aleksandru Čeferinu. Uefo je opozoril na nevarnosti, ki so posledica koronskih razmer in zlasti različice delta v času nadaljnjega poteka nogometnega EP-ja. "Zdravstvene razmere, zlasti v Veliki Britaniji, so znova zelo nevarne. Nova različica, ki je veliko nevarnejša, se hitro širi. Naše zdravje je prednostna naloga. Širjenje različice delta onemogoča, da bi si 40.000 ali več gledalcev ogledalo tekme na londonskem stadionu. Nujno je treba poostriti higienske ukrepe. Morda je neizogibna celo selitev drugam," je opozoril Liese.

Nemški politik in zdravnik je ocenil tudi navedbe, da bi lahko prizorišče finalne tekme iz Londona preselili na primer v Budimpešto. "Uefa ne bi smela izbirati nadomestnih prizorišč glede na to, kje je dovoljeno največ gledalcev, ampak glede na to, kateri stadion ali mesto ima najboljši higienski koncept in kje je zdravstveno varstvo najbolje zagotovljeno. Polni stadioni, kot da koronavirus ne obstaja več, so zato slab znak. Uefa bi morala dati prednost zdravju pred komercialnimi vidiki," je še dodal Liese.

Nad sprostitvami je zaskrbljena tudi Svetovna zdravstvena organizacija, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Pri WHO-ju smo zaskrbljeni nad sproščanjem ukrepov v nekaterih državah prirediteljicah evropskega prvenstva. Na nekaterih stadionih bo lahko več gledalcev, čeprav se že pozna porast primerov okužb."

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je po srečanju s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen opozorila krovno evropsko nogometno zvezo, naj "ravna odgovorno", poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Upam, da bo Uefa ob zadnjih sprostitvah ravnala odgovorno. Menim, da ne bi bilo dobro, da bi bili stadioni polni," je še pred odločitvijo britanske vlade zbranim novinarjem po srečanju z von der Leyen dejala Merkel.

V času EP-ja, ki poteka v 11 evropskih mestih, je polno zaseden zgolj stadion v Budimpešti. Tam bo na sporedu še ena tekma v skupinskem delu (Francija – Portugalska) in ena tekma osmine finala. Obe madžarski tekmi v skupinskem delu pa si je lahko ogledalo 61.000 gledalcev.