Andrej Stare že več kot 25 let komentira smučarske skoke. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Andrej Stare že več kot 25 let komentira smučarske skoke. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vprašanji o smučarskih skokih. Pobudo je dal športni komentator Andrej Stare, ki se je v prenosu nedeljske tekme v Engelbergu spraševal o vetrnih dodatkih. Sledili ste mu tudi vi s svojimi vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali omrežju X.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2257. Lani je neki smučarski skakalec na tekmi celinskega pokala (ne spomnim se več točno, kje je bilo) dobil kar 47 točk vetrovnega dodatka. Morda je bil to eden od rekordov. Bo kolega Jerič povedal.
Andrej Stare

Andrej Stare sprašuje o veternem dodatku

"Ne verjamem, če spremlja celinski pokal," je zgornjim vrsticam dodal Jelko Gros.

Strokovni komentator ima prav. Podatkov iz celinskega pokala res nimam, sem pa dodatno res preveril vse tekme iz lanske sezone. Podatki kažejo, da ima kolega Stare zelo dober spomin.

Analiza je namreč pokazala, da je največji (absolutni) dodatek prejel Norvežan Iver Olaussen, in sicer na drugi tekmi v domači Reni. 19. februarja je v prvi seriji ob viharnem vzgornjiku (povprečni seštevek je kazal kar 4,56 m/s v prsi!) prejel odbitek 49,2 točke!

Če pa gledamo obratni primer, torej veter v hrbet (ki prinese seveda dodatek v zbir točk), moramo navesti Slovenca Marcela Stržinarja, ki je nastopil na tekmi celinskega pokala v Planici. Ob njegovem finalnem nastopu druge tekme (bilo je na kulturni praznik) je v hrbet pihal (povprečni) veter 2,24 m/s, zaradi katerega je prejel dodatek 33,3 točke.

Sorodna novica Andrej Stare sprašuje po najmanjših razlikah med finalisti

2258. Kdo je v zadnjem obdobju na tekmah svetovnega pokala dobil največji pribitek in odbitek točk pri vetrni izravnavi?
Andrej Slapar

Preveril sem vse izide kvalifikacij in tekem za svetovni pokal od sezone 2017/2018 naprej. Zanimivo, da je bil največji dodatek izračunan prav v Engelbergu, 19. decembra leta 2020 je Avstrijec Philipp Aschenwald prejel dodatek 37,8 točke. Še bolj zanimivo, v tem obdobju so 21 najvišjih dodatkov prejeli zgolj skakalci v Engelbergu.

V ženski konkurenci je v istem obdobju najvišji dodatek prejela Korejka Guylim Park, 9. marca 2020 je ob svojem skoku v Lillehammerju zaradi slabega vetra dobila 42,4 točke dodatka.

Kdo pa je imel najboljši veter? Za oba rekorda se moramo preseliti v Willingen. Med moškimi je 29. januarja Nemec Stephan Leyhe dobil odbitek 30,2 točke. Tisti dan je na nemškem prizorišču res pihal močan vzgornjik, saj je bil dosežen tudi ženski rekord (za obdobje zadnjih sedmih sezon), srečnica pa je bila Ema Klinec, ki je za skok v prvi seriji dobila odbitek 30,7 točke.

Sorodna novica Andrej Stare kliče SOS: Kdo je nazadnje zmagal s št. 9?