Usain Bolt je, razumljivo, kjer koli se pojavi, povsod v središču pozornosti. Foto: Reuters
Usain Bolt je, razumljivo, kjer koli se pojavi, povsod v središču pozornosti. Foto: Reuters
Svetovni rekord Bolta

"Če bi nadaljeval, bi tekel najmanj 9,52. To je prvo leto, ko teče 100 m. V naslednjih dveh letih bi moral biti v tej disciplini na vrhuncu in do takrat sem prepričan, da bo dosegel ta čas," je pred petkovo Zlato ligo v Zürichu dejal trener jamajške supersenzacije, ki je s pekinškima šprintoma očarala svetovno javnost.

Bolt je na Kitajskem v vseh treh disciplinah, v katerih je nastopil, osvojil olimpijski naslov in obenem postavil svetovni rekord. Na 100 m je ob veliki prednosti tekel 9,69 sekunde, nato pa še presegel 12-letni izid Michaela Johnsona na 200 m, najboljšo znamko pa je postavil tudi s štafeto 4 x 100 m.

Želi iti le domov in uživati
Bolt se bo v Zürichu med drugim srečal tudi s srebrnim in bronastim na 100 m iz Pekinga, Richardom Thompsonom in Walterjem Dixom, a ni želel napovedati, kakšen čas bo tekel: "Mislim, da si po takšnih tekih na olimpijskih igrah ne moreš zastaviti nobenega cilja. Želim si sezono skleniti brez poškodb, iti domov in uživati."

V Zürichu še dva šampiona
Od pekinških prvakov bosta na Zlati ligi nastopila tudi Jelena Isinbajeva v skoku ob palici in dolgoprogaš Kenenisa Bekele.

Ž. K.

Svetovni rekord Bolta