Justin Gatlin se je maja lani veselil svetovnega rekorda. Zdaj mu preti klavrn konec kariere. Foto: EPA
Justin Gatlin se je maja lani veselil svetovnega rekorda. Zdaj mu preti klavrn konec kariere. Foto: EPA

Pri Američanu so na dopinškem testu leta 2006 odkrili previsoko raven testosterona. Na spletni strani ameriškega časopisa so zapisali, da sta dva izmed treh članov posebne komisije glasovala za tako kazen. Že leta 2001 je Gatlin jemal nedovoljena poživila (amfeamini), a ga je Mednarodna atletska zveza leto pozneje oprostila.

Lahko bi bilo še precej huje
Grozilo mu je osem let prepovedi nastopanja, morda celo doživljenjska prepoved ukvarjanja z atletiko. "Kar pet mesecev so morali razpravljati o kazni. Vse skupaj je že malce smešno. Še danes bo govoril s svojim odvetnikom, ne bo se kar tako predal," je povedala Gatlinova mati Jeanette. Njegovo zares zadnje upanje je tako mednarodno športno razsodišče v Lozani (CAS), kamor se še lahko pritoži.

So njegovi dosežki regularni?
25-letnik je v Atenah leta 2004 slavil na olimpijskem finalu na 100 m, leto zatem pa je na svetovnem prvenstvu v Helsinkih dobil šprint na 100 in 200 metrov. Leta 2006 je dobil vseh pet tekem, na katerih je sodeloval. V Dohi je maja 2006 najprej tekel svetovni rekord 9,76, vendar so čas narobe izmerili. Z 9,77 je izenačil znamko velikega tekmeca Asafe Powlla. Po tem mitingu je padel na dopinškem testu, bil je suspendiran, zdaj pa je njegovo nadaljevanje kariere zelo vprašljivo. Kazen traja do 24. maja 2010.

A. G.