Klara Lukan se bo borila za najvišja mesta. Foto: www.alesfevzer.com
Klara Lukan se bo borila za najvišja mesta. Foto: www.alesfevzer.com

Med mladinci bo tekel Vid Botolin (Kladivar), med mladinkami pa Veronika Sadek (Mass), Liza Šajn (Mass), Loti Rotar (Šmarnogorska naveza), Hana Grobovšek (Kranj) in Lea Haler (Kladivar).

Klara Lukan je pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Lizboni osvojila srebrno medaljo med mladinkami, lani pa je bilo prvenstvo zaradi epidemije covida-19 odpovedano.

Glavna tekmica Nadia Battocletti
Tudi letos je Šentjernejčanka resna kandidatka za odličje, znova pa bo njena glavna konkurentka Italijanka Nadia Battocletti, ki je slovensko atletinjo prehitela v Lizboni in letos na evropskem prvenstvu do 23 let v teku na 5000 metrov, kjer je Klara Lukan prav tako osvojila srebro. Battocletti je navdušila tudi s sedmim mestom na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je Lukan odstopila.

Tudi Botolin bi lahko glede na letošnje dosežke mešal štrene pri vrhu med mladinci, vprašanje pa je, koliko moči mu je pobrala bolezen, zaradi katere na preglednem krosu v Trstu ni bil konkurenčen najboljšim. Podobno velja za Sadek, ki je letos osvojila četrto mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu v teku na 800 metrov, a na preglednem krosu ni bila v ospredju.

Anica Živko: Tu ni popuščanja
"Klara Lukan se bo borila za medaljo v zelo močni konkurenci, saj so reprezentance popolne. Botolin je dobro pripravljen in si je že povrnil moči po bolezni ter komaj čaka na tekmo. Veseli me, da na Irsko potuje tudi pet mladink. Štiri bodo mladinke še prihodnje leto, tako da bo to prijetna izkušnja za naprej in hkrati priložnost za dokazovanje. Tekmovanja v krosu so borba, tu ni popuščanja," je pred odhodom dejala Anica Živko, ki je vodja ekipe.

V Dublinu bo nastopilo vseh šest posamičnih zmagovalcev zadnjega tekmovanja v Lizboni, prvi zvezdnik prvenstva pa bo Norvežan Jakob Ingebrigtsen, olimpijski prvak v teku na 1500 metrov, ki bo nastopil v članski kategoriji, čeprav je še mlajši član.