Martina Ratej je trenutno najboljša slovenska atletinja. Foto: EPA
Martina Ratej je trenutno najboljša slovenska atletinja. Foto: EPA
Tatjana Lebedjeva
Tatjana Lebedjeva je 6. marca 2004 v Budimpešti postavila svetovni rekord v troskoku. Skočila je 15,25 metra. Foto: EPA

Miting ob dnevu rudarjev bo štel tudi za serijo Evropske atletske zveze in slovensko mednarodno ligo za veliko nagrado Vzajemne. Nastopilo bo približno 120 tujih tekmovalcev in tekmovalk iz 20 držav, na štartu pa bo skupaj z domačimi tekmovalci skoraj 200 atletov in atletinj.

Nastopila bo tudi Ratejeva
Osrednja disciplina bo ženski skok v daljino s slovensko rekorderko Nino Kolarič, ki je na evropskem dvoranskem prvenstvu v Torinu osvojila četrto mesto. Prvo ime mitinga je Tatjana Lebedjeva, dobitnica številnih medalj na velikih tekmovanjih, med drugim tudi zlata na OI leta 2004 in srebra leta 2008 v Pekingu. Prav tako je osvojila še zlato kolajno na SP-ju leta 2007 in srebrno leta 2009. Nastopila bo tudi olimpijska prvakinja izpred dveh let, Brazilka Maurren Higa Maggi. Prav tako bo nastopila tudi skakalka v daljino, Estonka Ksenija Balta, lanska evropska dvoranska prvakinja. Še največ pa slovenska športna javnost pričakuje od trenutno najboljše slovenske atletinje Martine Ratej.

Bomo videli tek pod 10 sekundami?
Na mitingu bo nastopil tudi slovenski šprinter Matic Osovnikar, ki je bil pred štirimi leti na evropskem prvenstvu v teku na 100 metrov tretji. Družbo mu bodo med drugim delali Michael Frater (Jamajka), Darrel Brown (Trinidad in Tobago) in Aziz Zakari (Gana). V teku na 400 metrov bo nastopil Sebastijan Jagarinec, v metu diska pa tudi bronast olimpijec, Estonec Aleksander Tammert.

Organizatorji upajo na lepo vreme
"Kljub nezavidljivim gospodarskim razmeram nam je uspelo ohraniti visoko raven mitinga, ki bo letos stal 100.000 evrov," je dejal Marjan Hudej, predsednik organizacijskega odbora tekmovanja. Nadaljeval je: "To je glede na izjemno zasedbo mogoče zgolj zaradi prostovoljnega dela organizacijskega odbora. Lani smo imeli tik pred mitingom močno neurje, ki nam je dobesedno razmetalo merilne naprave, vendar nam je uspelo izpeljati tekmo tako, da tega potem ni bilo niti opaziti. Za četrtek je tokrat napovedano veliko boljše vreme in upam, da bo tudi v resnici tako."

Kljub temu po uspešno izvedenem mitingu organizatorji še ne bodo počivali. "Pred nami, ki pripravljamo miting, pa je še 20 mesecev napornega dela: poleg tradicionalnega mitinga nas prihodnje leto decembra čaka tudi evropsko prvenstvo v krosu. Velenje bo postalo prvo mesto na stari celini, ki bo dvakrat gostilo to tekmovanje," je še dodal.

Tekmovanje se bo s članskimi kategorijami začelo že ob 17.45, osrednji del mitinga pa ob 19.30