Sonja Roman se je po slabšem začetku prebijala naprej. Foto: BoBo
Sonja Roman se je po slabšem začetku prebijala naprej. Foto: BoBo

Zmagala je Britanka Hannah England (4:04,05). "Zelo sem vesela. Normo za OI imam v žepu in zdaj se bom lahko mirno pripravljala in tekmovala v olimpijski sezoni. Taktično sem sicer slabo tekla. Bilo nas je kar 18 na štartu, zato je bila izjemna gneča. Prvih 400 m sem bila povsem zadnja, potem pa sem se počasi prebijala naprej. Pri tem me je nemška tekačica, ki je bila na moji desni, boksnila v trebuh in sprva sem mislila, da ne bom mogla teči do konca. Prisiljena sem bila teči zame neznačilen tek - začeti zadaj in potem stopnjevati ritem. Menim, da po dveh letih, ko zaradi zdravstvenih težav nisem tekmovala, zdaj nastopam bistveno učinkoviteje," je pojasnila Romanova, edina Slovenka na tekmovanju.
Prekmurka je prvič letos na prostem tekmovala 16. maja na svetovnem izzivu IAAF-a v Daeguju v Južni Koreji in zasedla 9. mesto (4:10,66) z normo za evropsko prvenstvo.

Gebrselassie ostal brez olimpijskega nastopa
Etiopski zvezdnik Haile Gebrselassie je ostal brez nastopa na olimpijskih igrah v Londonu. Zaradi le sedmega mesta vHengelu, ki ga je etiopska atletska zveza uporabila kot interne kvalifikacije za OI, se mu ni uspelo uvrstiti v postavo za olimpijsko preizkušnjo na 10.000 metrov.

Štirikratni svetovni prvak in dvakratni olimpijski zmagovalec v Hengelu na 10.000 metrov ni bil kos izzivu iz lastne države. Zmagovalec, rojak Tariku Bekele, je z letošnjim najboljšim izidom na svetu 27:11,70 39-letnega veterana ugnal za skoraj devet sekund (27:20,39). Prvih deset mest v tem teku so zasedli etiopski tekači, poleg zmagovalca Tarikuja Bekeleja si je olimpijsko vozovnico že zagotovil tudi drugouvrščeni Leleisa Benti
( 27:11,98). Tretjo vozovnico na tej razdalji je etiopska zveza rezervirala za starejšega brata Bekeleja, svetovnega rekorderja Keneniso, ki ga v zadnjih mesecih muči poškodba stegenske mišice. Tretji v Hengelu je bil sicer Sileshi Sihine. Gebrselassieju se že predtem ni uspelo uvrstiti niti v etiopsko olimpijsko ekipo v maratonu.

V Götzisu najboljša Ennisova in van Alphen
Britanka Jessica Ennis in Belgijec Hans van Alphen sta zmagovalca atletskega mitinga deseterobojcev in sedmerobojk v Götzisu. Pri moških je van Alphen zbral 8.519 točk, britanska zmagovalka pa je tekmovanje končala pri 6.906 točkah.

Oba zmagovalca sta poskrbela za najboljša letošnja izida na svetu, Ennisova pa je dosegla nov britanski rekord in s tretjo zmago na tem mitingu potrdila kandidaturo za zmago na domačih olimpijskih igrah. V ženski konkurenci sta se na drugo in tretje mesto uvrstili Rusinja Tatjana Černova (6.774) in Ukrajinka Ljudmilla Josipenko (6.501). Tudi van Alphenov dosežek je pomenil nov državni rekord, na koncu pa je le za 13 točk ugnal Nizozemca Eelca Sintnicolaasa (8.506), tretji je bil Nemec Pascal Behrenbruch (8.433).