Marija Šestak je v olimpijski sezoni v življenjski formi. Foto: Reuters
Marija Šestak je v olimpijski sezoni v življenjski formi. Foto: Reuters
Šestakova šampionsko v Atenah

Šestakova je v grški prestolnici pristala pri 15,08 metra, s čimer je svoj državni rekord popravila kar za 48 centimetrov in seveda zmagala. Najboljši izid sezone na svetu pa je popravila za 30 centimetrov. Romunka Adelina Gavrila je 2. februarja v Bukarešti skočila 14,78 metra.

Kdo je še v elitnem klubu?
Svetovni rekord ima v lasti Rusinja Tatjana Lebedjeva (15,36). Čez magično mejo so skočile še Britanka Ashia Hansen (15,16 metra, 1998) ter Rusinji Jolanda Čen (15,03 metra, 1995) in Ina Lasovskaja (15,01 metra, 1997).

Tehnično optimalen skok
"Saj ne morem verjeti, da mi je uspelo preskočiti 15 metrov. V Atenah zelo rada tekmujem, steza je odlična in tu sem vedno dobro skakala. Bila sem maksimalno osredotočena in mi je uspelo opraviti odličen skok. Bila sem hitra in tudi tehnično sem skok opravila brez napake," je navdušeno pripovedovala Šestakova.

Pričakovala skok okoli 14,60 metra
"V Atenah je zaletišče na deskah, kar ji zelo ustreza. Pričakoval sem skok 14,60 metra. Dejala mi je, da se je dobro počutila, po prvi seriji je šla dve stopali nazaj. Nato je skočila prek 15 metrov," je zmago opisal njen mož in trener Matija Šestak, ki v Grčijo ni odpotoval.

Zadnje tri serije kar izpustila
Po rekordnem skoku ji je najprej čestitala Grkinja Devetzi in priznala, da še nikoli ni videla tako dobrega skoka. Šestakova je bila nad izidom zelo presenečena in je tekmo končala še pred zadnjimi tremi serijami.

Tudi na prostem ogromen preskok
28-letna atletinja ima na prostem državni rekord 14,92 metra, kolikor je lani skočila v Ljubljani. Zanimivo je, da je tudi pri tem skoku krepko popravila tedanji rekord, ki ga je imela prej v lasti Anja Valant (14,69).

S. J.

Šestakova šampionsko v Atenah