Boštjan Šimunič je že pred izrekom kazni končal kariero. Foto:
Boštjan Šimunič je že pred izrekom kazni končal kariero. Foto:

Atlet, ki nastopa za Novoles Dolenjske Toplice, je bil pozitiven na finalu atletskega pokala Slovenije, je že pred odločitvijo dejal, da je končal športno pot. 31-letni Šimunič je bil 1. dan atletskega pokala v skoku v daljino tretji (6,78 m), 2. dan pa drugi v troskoku (15,79 m).

"A test Šimuniča, ki je bil opravljen 10. junija, je bil pozitiven. Komisija je zaslišala atleta in pripravila zapisnik. Šimunič je dejal, da je drostanolon sredi maja jemal v terapevtske namene. Imeli smo edino pripombo, zakaj komisije ni obvestil o terapiji v skladu s predpisi. Komisija mu je zato izrekla začasno prepoved nastopanja, o dokončni kazni pa bo odločala disciplinska komisija AZS-ja, ki bo že v začetku prihodnjega tedna prejela zapisnik," je povedal predsednik protidopinške komisije AZS-ja Tadej Malovrh.

"Zaslišanje je potekalo zelo korektno. Člani komisije so želeli ugotoviti dejansko stanje. Nismo se strinjali le pri vprašanju, da bi moral obvestiti komisijo o mojem zdravljenju Ahilove tetive z drostanolonom, ki povečuje sintezo kolagena, sestavine tetiv. Za ta korak sem se odločil med 11. in 15. majem po hudih težavah, ki sem jih imel že pri običajni hoji. Po tekmi 6. maja v Novi Gorici sem se odločil za zdravstveno terapijo z drostanolonom, ki je sicer na seznamu prepovedanih substanc. Povečuje mišični volumen pri tekmovalkah v bodibildingu, ker zadržuje vodo v telesu, pri moških pa sestavina ne daje nobenega tekmovalnega pozitivnega učinka in je na seznamu le zaradi učinka pri ženskah. Komisije pa nisem obvestil, ker tedaj še ni dala ustreznih navodil. Ne glede na končni izrek sodbe disciplinske komisije je moja športna pot končana. Ostal bom aktiven le kot trener v klubu Novoles," je pojasnil Šimunič.

Bil je 37. na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah (16,07 m). Na evropskem prvenstvu leta 2002 v Münchnu je bil 21. (15,64 m).