Martina Ratej je bila lani druga v skupnem seštevku Diamantne lige v metu kopja. Foto: www.alesfevzer.com
Martina Ratej je bila lani druga v skupnem seštevku Diamantne lige v metu kopja. Foto: www.alesfevzer.com
Maruša Mišmaš
Maruša Mišmaš se je po poškodbi vrnila na tekmovanja. Foto: EPA

Na tokratnem tekmovanju, ki sodi v serijo klasičnih mitingov Evropske atletske zveze (EA), bo nastopilo okoli 200 atletinj in atletov iz več kot 25 držav. Miting se bo začel ob 16.15 z metom kladiva s slovensko rekorderko Barbaro Špiler, po 19. uri pa bodo na vrsti glavne discipline.

V Velenju bodo gledalci videli tudi dva olimpijska zmagovalca, Hrvatico Sandro Perković v metu diska in Poljaka Tomasza Majewskega v suvanju krogle.

Maruša Mišmaš, ki je v soboto v Mariboru nastopila prvič po poškodbi na začetku maja, ima na 3.000 m z zaprekami letos najboljši prijavljeni čas, vendar le slabi dve sekundi boljšega od Etiopijke Buzuayehu Mohamed.

Za veliko slovenskih atletov bo tekma ob velenjskem jezeru lepa priložnost, da izpolnijo letos zelo ostre mednarodne pogoje za nastop na avgustovskem SP-ju v Pekingu.

Luka Janežič bo edini Slovenec v glavnem teku na 400 m, kjer bo prvi favorit svetovni dvoranski prvak in trikratni evropski prvak Čeh Pavel Maslak. Žan Rudolf bo imel v teku na 800 m zelo izenačeno in močno tujo konkurenco, ki jo bo vodil Kenijec Edward Kembio Kibet. Sabina Veit in Maja Mihalinec se bosta pomerili v teku na 200 m, kjer je med prijavljenimi letos pod 23 sekundami tekla Južnoafričanka Justine Palframan. Tina Šutej bo imela v skoku s palico dve tekmici, ki sta bili letos boljši od nje, Švicarko Nicole Büchler in nekdanjo evropsko prvakinjo Čehinjo Jirino Ptačnikovo Svobodovo, lansko svetovno dvoransko podprvakinjo.

Zelo močna bo tudi zasedba v skoku v daljino, kjer bodo poleg slovenskih tekmovalk na čelu z Nino Kolarič nastopile evropska podprvakinja Srbkinja Ivana Španović, ki bo v Pekingu branila bron s prejšnjega SP-ja v Moskvi, Rusinja Olga Kučerenko, svetovna podprvakinja leta 2011, in ob kopici tekmovalk z dosežki prek 6,65 m Slovakinja Jana Veldakova.

V zadnji disciplini, ta se bo začela ob 21.40, bosta imela Jan Žumer in Jan Kramberger v teku na 100 m dva južnoafriška tekmeca, ki sta se letos zelo približala meji 10 sekund - Henrica Bruintjiesa (10,06) in Akanija Simbineja (10,08).
Posnetek mitinga si boste lahko v četrtek ob 17.35 in ob polnoči ogledali na TV SLO 2.