Met kladiva bo osrednja disciplina Stepišnikovega memoriala. Največji Kozmusov tekmec bo
Met kladiva bo osrednja disciplina Stepišnikovega memoriala. Največji Kozmusov tekmec bo "Hrvat" Andras Haklits, finalist OI v Pekingu. Foto: EPA

Največji miting bo v Velenju 28. junija. Ta bo štel tudi za serijo Evropske atletske zveze (EAA). Tekme mednarodne lige bodo še 5. junija v Postojni, 8. junija v Celju, 24. junija v Mariboru, 13. julija v Novem mestu in v juliju v Ljubljani. Za to serijo največjih slovenskih mitingov bosta štela tudi državno prvenstvo v Kopru 6. in 7. avgusta ter atletski pokal 11. in 12. julija v Celju.

Točke najboljšim osmim
Nagradni sklad AZS-ja za skupni seštevek VN-ja je 17.000 evrov, skupaj pa bo zveza za mednarodno ligo odštela od 45.000 do 50.000 evrov. Posamični mitingi bodo morali med tekmovalce razdeliti najmanj po štiri tisoč evrov. Za denarne nagrade se bodo lahko potegovali slovenski in tuji tekmovalci, organizatorji posameznih tekem pa bodo denar delili najboljšim osmim atletom in osmim atletinjam. Do predlani so rezultate preračunali po mednarodnih tablicah IAAF, zdaj pa točkujejo uvrstitve, pri čemer za prvo mesto posameznik dobi osem točk, za osmo pa eno. Lani sta zmagala Martina Ratej in Matic Osovnikar.

Na nedeljskem mitingu v Slovenski Bistrici se bo prvič po vrnitvi na atletske stadione predstavil olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva Primož Kozmus. Poleg Brežičana bodo nastopili še Martina Ratej (kopje), Rožle Prezelj (višina), Damjan Zlatnar (110 m ovire) in Marina Tomić (100 m ovire), če naštejemo le najbolj zveneča slovenska imena. Miran Vodovnik (krogla) po operaciji komolca še ni pripravljen.