Znal je ukrotiti vrtiljak čustev. Foto: Reuters
Znal je ukrotiti vrtiljak čustev. Foto: Reuters

Govor je seveda o koledarskem grand slamu, ki je uspel le Rodu Laverju (1962 in 1969) in Donu Budgeu (1938). Srbski as je v polfinalu po petih nizih na kolena spravil olimpijskega prvaka Alexandra Zvereva, kar je bila njegova 27. zmaga na letošnjih turnirjih velike četverice. Na poti do raja stoji le še Daniil Medvedjev.

Sorodna novica Izjemni Đoković v odločilnem nizu prepustil Zverevu le dve igri

Ustavil možnost zlatega slama
Zverev, ki je navsezadnje v polfinalu Tokia ustavil Đokovićeve sanje o zlatem slamu (kjer se poleg vseh zmag na grand slamih skriva še olimpijsko zlato), je Đokovića izzval res vse do konca. Bil je edini tekmec v New Yorku, ki je dvoboj podaljšal vse do petega niza.

Štirikrat zapored izgubil uvodni niz
Novak Đoković
v New Yorku ravno najbolje ne začenja dvobojev, saj je še četrtič zapored izgubil uvodni niz. Tokrat je gledalce navdušil predvsem z zaključkom tretjega niza, ko je Nemcu pri 4:5 odvzel servis in povedel v nizih z 2:1. To je bila igra z maratonskimi točkami, po vrsti si je sledilo 13, 19, 22 in 31 udarcev, nato pa pri 15:40 res izjemna točka, ki jo je s 53. udarcem in winnerjem zaključil Zverev, ki pa niza vseeno ni mogel rešiti.

Olimpijski prvak je pod streho sicer spravil četrti niz, a Đoković se je − kot neskončnokrat prej − znal v hipu resetirati, dobil je pet zaporednih iger v petem nizu in s tem potrdil finalno vstopnico.

Sorodna novica Novak Đoković

Spomnil se je na Bryanta
"Zdaj je ostal le še en obračun. Iztisnil bom vse iz sebe. Zame bo to tako pomemben obračun, kot bi bil zadnji v karieri," je na igrišču žarel Đoković, ob srečanju z novinarji pa se je nato spomnil primerjave z legendarnim košarkarjem: "Kobe Bryant se je v znanem intervjuju vprašal, 'zakaj bi bil vesel. Naloga še ni končana.' Najbrž sem se tako kot milijoni drugih športnikov zgledoval po njem, občudoval sem ta njegov odnos. Moja naloga še ni končana."

Našel formulo
Psihično je izjemno močan, saj se pogosto reši iz težkih položajev. "V nekem trenutku te preplavi tornado čustev. Na igrišču si sam, nikamor se ne moreš skriti, nekako moraš najti rešitev. Čez leta sem našel formulo, ki deluje," je še priznal najboljši teniški igralec na svetu.

Zverev še vedno čaka na svoj prvi grand slam. Foto: Reuters
Zverev še vedno čaka na svoj prvi grand slam. Foto: Reuters

Zverev: Uspelo mu bo
Njegove psihične moči se zaveda tudi Zverev: "Uf, ko pride do najpomembnejših trenutkov v obračunu, je Đoković zadnji igralec na svetu, ki ga želim videti na drugi strani. Lov na koledarski grand slam je za naš šport nekaj čudovitega. Nihče si ni mislil, da bi lahko komu uspel. In zdaj se je znašel v tej priložnosti. Mislim, da mu bo uspelo."

Lani slabši zaključek, letos brez praske
Đoković je imel lani s pandemijo zaznamovano leto sicer uspešno sezono, ki pa se je pokvarila popolnoma ob koncu, najprej diskvalifikacija v New Yorku, nato poraz proti Nadalu v Parizu, od takrat pa je nepremagljiv. V Melbournu je uspešno začel odštevanje do koledarskega grand slama: 28, 27, 26, 25, 24, 23, 22, 21, 20, 19, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. In zdaj 1.

Đoković bo igral, kot da je zadnji dvoboj v karieri