Kdo se bo veselil zvečer? Foto: EPA
Kdo se bo veselil zvečer? Foto: EPA

New York bo malo po 22.00 gostil finale zadnjega letošnjega grand slama sezone, kjer bosta naslov lovila Novak Đoković in Daniil Medvedjev.

Lov na dva večna rekorda
Srb je letos dobil vseh 27 dvobojev na turnirjih za grand slam, za vstop v večnost mu tako manjka le še ena zmaga. Do zdaj sta t. i. koledarski grand slam slavila le Don Budge (1938) in Rod Laver (1962, 1969). Đoković bi z morebitno zmago ubil dve muhi na en mah, saj bi bil to zanj 21. grand slam, s čimer bi na vrhu večne lestvice prehitel Rogerja Federerja in Rafaela Nadala. Spodnja infografika prikazuje, kako se je to razmerje spreminjalo skozi čas (kliknite na puščico za aktivacijo).

Naslov infografike: Grand slam velika trojka

Tesno je v še eni statistiki, saj bo Đoković drevi 31. zaigral v finalu grand slamov, s čimer bo izenačil Federerjev rekord.

IgralecRazmerjeFinali
Roger Federer20-1131
Novak Đoković20-1030
Rafael Nadal20-828
Ivan Lendl8-1119
Pete Sampras14-418
Rod Laver11-617

Storil bo vse, kar lahko
Srb v medsebojnih obračunih proti Rusu vodi s 5:3. Đoković pred finalom razmišlja: "Igral bom proti nekomu, ki je v odlični formi, sploh na trdi podlagi. Zdaj ima za seboj že nekaj finalov na teh turnirjih, tako ima že nekaj izkušenj, ne dvomim, da bo izvrstno pripravljen, da osvoji svoj prvi grand slam. Sam bom seveda storil vse, kar je v moji moči, da zmagam. Upam, da bom čim prej okreval po svojem dolgem polfinalu. Ne bom razmetaval odvečne energije, vse bom usmeril le v dvoboj."

Sorodna novica Đoković našel recept za tornado čustev

"Naj bodo pod pritiskom"
Po tem je pravzaprav najbolj znan, bojevitem slogu, ko dvoboj zanj ni nikoli izgubljen: "Čez čas sem res veliko zmagoval, nekako se je okrog mene zgradila ta avra, da se nikoli ne predam, to najbrž še posebej velja za grand slame. Vesel sem, da me tekmeci vidijo v tej luči. Naj bodo pod velikim pritiskom, ko igrajo proti meni na slamih."

Tudi Rus odločen
Medvedjev je v New Yorku v finalu igral že pred dvema letoma, ko si je z nekaterimi potezami nakopal neodobravanje navijačev. "Takrat sem imel tudi težave z zdravjem, krči in vsem ... Zdaj je vse drugače. Letos imam še nekaj moči in rezerve. Vse to bom pokazal v finalu," pa je odločen Medvedjev.