Lakersi so skušali na vse načine ustaviti Dončića, a jim ni uspelo. Cam Reddish, Rui Hačimura, Austin Reaves in Taurean Prince so ga pokrivali in povzročal jim je ogromne težave. Foto: AP
Lakersi so skušali na vse načine ustaviti Dončića, a jim ni uspelo. Cam Reddish, Rui Hačimura, Austin Reaves in Taurean Prince so ga pokrivali in povzročal jim je ogromne težave. Foto: AP

24-letni Ljubljančan je bil na parketu kar 43 minut. Odlično je razigral soigralce. Tim Hardaway je prispeval 32 točk (rekord sezone), zadel je pet trojk. Še natančnejši pri metih izza črte je bil 28-letni Exum, ki je zadel sedemkrat iz devetih poskusov. V zadnji četrtini je dosegel kar 17 točk. Avstralec je odlično nadomestil poškodovanega Kyrieja Irvinga. Tudi Grant Williams se je izkazal s sedmimi trojkami.

LeBron James je bil MVP pokalnega tekmovanja v Las Vegasu, kjer so Lakersi v finalu odpravili Indiano s 123:109. Generalni menedžer Rob Pelinka je napovedal, da bodo na prvi domači tekmi v ponedeljek proti New Yorku pod strop Crypto.com Arene dvignili prapor za prve zmagovalce pokalnega tekmovanja. Foto: AP
LeBron James je bil MVP pokalnega tekmovanja v Las Vegasu, kjer so Lakersi v finalu odpravili Indiano s 123:109. Generalni menedžer Rob Pelinka je napovedal, da bodo na prvi domači tekmi v ponedeljek proti New Yorku pod strop Crypto.com Arene dvignili prapor za prve zmagovalce pokalnega tekmovanja. Foto: AP

Lakersi so prejšnji teden blesteli v pokalnem tekmovanju. Premagali so Phoenix v trilerju v Los Angelesu, nato pa so bili v Las Vegasu zanesljivo boljši od New Orleansa in Indiane. Igrali so obrambo na ravni končnice. Tokrat so bili precej manj zagrizeni, v prvem polčasu so prejeli kar 71 točk. Najboljšo predstavo so prikazali v tretji četrtini, ki so jo dobili s 34:22 in tudi povedli po 36 minutah (93:95).

Odlični predstavi Davisa in Jamesa nista bili dovolj
Najboljši strelec tekme je bil Anthony Davis s 37 točkami. Formo je iz Las Vegasa prenesel v American Airlines Center. MVP pokalnega tekmovanja LeBron James je zbral 33 točk, devet podaj in osem skokov. Izkazala sta se tudi Austin Reaves z 22 točkami in Taurean Prince s petimi trojkami.

"To je bila izjemna zmaga, saj smo igrali dva večera zapored. Veliko igralcev je poškodovanih, a smo jih sijajno nadomestili. Vedno je nekaj posebnega, da se lahko pomerim z Lebronom Jamesom," je takoj po tekmi poudaril Dončić.

Dončić odlično predstavo proti Lakersom kronal z izjemno podajo

Hardaway udarno odprl tekmo
Mavericksom je uspel precej boljši start. Hardaway je s trojko povišal na 16:9 po petih minutah. Ob koncu prve četrtine je Dončić zadel izza črte po koraku nazaj, nato pa je Hardaway dodal tri proste mete in še eno trojko. Po 12 minutah je imel Dallas osem točk naskoka (34:26).

Tim Hardaway je z 32 točkami postavil rekord sezone. Foto: AP
Tim Hardaway je z 32 točkami postavil rekord sezone. Foto: AP

Dončić mojstrsko poslal Jamesa v prazno
Na začetku druge četrtine je Dončić nakazal prodor, James je stekel v raketo, nato pa je Ljubljančan stopil nazaj in z desne strani zadel trojko. Izjemna poteza za vodstvo s 40:32. Jezerniki so nato našli ritem v napadu, Davis je dosegal lahke koše iz rakete in uspelo jim je znižati na 40:38.

Sredi druge četrtine so Mavericksi odgovorili z delnim izidom 10:0. Seth Curry in Grant Williams sta zadela za tri točke in gostitelji so si zagotovili najvišjo prednost na tekmi (56:41). Trenerju Lakersov Darvinu Hamu je z minuto odmora uspelo prebuditi svoje varovance, ki so do odmora znižali na 71:61. Dallas je v prvem polčasu zadel kar 12 trojk.

Lakersi do preobrata ob koncu tretje četrtine
Na začetku drugega polčasa je Dončić povišal na 76:61, vendar so Lakersi znova ujeli priključek (88:85). Trener Dallasa Jason Kidd je tri minute in pol pred koncem tretje četrtine poklical Ljubljančana na klop. To so Jezerniki znali unovčiti. V zadnji minuti in 11 sekundah tretje četrtine so dosegli osem zaporednih točk. Davis je s trojko prehitel pisk sirene (93:95).

Anthony Davis je bil junak pokalnega finala v Las Vegasu, ko je dosegel 41 točk in 20 skokov. Tudi v Dallasu je bil najboljši strelec tekme. Foto: AP
Anthony Davis je bil junak pokalnega finala v Las Vegasu, ko je dosegel 41 točk in 20 skokov. Tudi v Dallasu je bil najboljši strelec tekme. Foto: AP

Šov Exuma v zadnji četrtini
Na začetku zadnje četrtine se je Dončić vrnil na parket. Lakersi so se v obrambi popolnoma osredotočili nanj, Exum pa je imel ogromno prostora in zadel dve trojki. Sredi zadnje četrtine je bil izid zadnjič izenačen (108:108), nato pa je Dončić znova dvakrat našel Exuma, ki je bil nezgrešljiv izza črte (116:110). V končnici sta Prince in Reaves znižala na 124:121, a je imel zadnjo besedo znova Exum, ki je 52 sekund pred koncem s peto trojko v zadnji četrtini zapečatil usodo Lakersov (127:121).

Dončić je 39 sekund pred zadnjim piskom sirene prejel še tehnično napako zaradi pritoževanja nad odločitvijo sodnika, a to ni več vplivalo na končni razplet. Lakersi se po zgrešeni trojki Davisa niso odločili za prekinitev napada z osebno napako in ostalo jim je le še dve sekundi. James je zadel trojko ob pisku sirene, nato pa je čestital Dončića za zmago.

Dončić se je čudil, da je zdržal 43 minut, potem ko je slabo spal
"Exum res igra na visoki ravni. Luka mu popolnoma zaupa. Skoraj vso tekmo so Dončića podvajali, a je našel proste soigralce. Ni zastonj eden izmed najboljših igralcev na svetu. Nekako sem moral najti nekaj minut počitka zanj v tretji četrtini. Nisem si mogel privoščiti, da ne bi igral v zadnji četrtini. Zelo sem zadovoljen tudi z igro rezervistov," je na novinarski konferenci razmišljal trener Kidd.

"Exum je odigral najboljšo tekmo sezone, tudi v obrambi je bil izjemen. Ne vem, kako sem lahko odigral 43 minut. Nisem veliko spal po zmagi v Memphisu, morda sem res že malo star. Najbolj me jezi tehnična napaka v zadnji minuti. Sem sem zavpil proti sodniku, vendar v končnici mora imeti občutek, da to ni tehnična napaka," je dodal Dončić, ki je bil zelo utrujen, a je vseeno osmič zapored presegel 30 točk.

Naslednja tekma čaka Maverickse v četrtek, ko bodo gostili vodilno Minnesoto.

Boston ostaja neporažen na domačem parketu
Boston je ugnal Cleveland s 120:113 in ostaja edina neporažena ekipa na domačem parketu. Celticsi so dobili vseh enajst tekem v TD Gardnu.

Jayson Tatum in Kristaps Porzingis se veselita enajste zaporedne domače zmage Bostona. Foto: AP
Jayson Tatum in Kristaps Porzingis se veselita enajste zaporedne domače zmage Bostona. Foto: AP

Cavaliersi, ki so v ponedeljek izgubili v Orlandu, so odlično odprli srečanje in si že po po petih minutah nabrali 14 točk naskoka (4:18). Celticsi so se pobrali v drugi četrtini in na odmor sta ekipi odšli izenačeni.

Sredi zadnje četrtine Cleveland dve minuti in 40 sekund ni dosegel niti točke in Celticsi so povedli s 113:106. Prednost so ohranili do konca tekme.

Jayson Tatum in Jaylen Brown sta prispevala po 25 točk. Najboljši strelec tekme je bil Donovan Mitchell z 29 točkami. Ekipi se bosta v Bostonu znova pomerili že v četrtek.

Prvaki kljub izključitvi Jokića do zmage v Chicagu
Nikola Jokić je bil izključen že v prvem polčasu tekme v United Centru. Strogi sodnik Mousa Dagher je Srbu minuto in osem sekund pred odmorom podelil dve tehnični napaki zaradi ugovarjanja. Chicagu ni uspelo izkoristiti velike priložnosti in je izgubil proti prvakom iz Denverja s 106:114.

Nikola Jokić je bil izključen že minuto pred koncem prvega polčasa, a Chicago velike priložnosti ni znal izkoristiti. Foto: AP
Nikola Jokić je bil izključen že minuto pred koncem prvega polčasa, a Chicago velike priložnosti ni znal izkoristiti. Foto: AP

Reggie Jackson je dosegel 25 točk, zadel je pet trojk. Michael Porter je dodal 17 točk. Nuggetsi so zadeli 14 trojk iz 30 poskusov.

Pri Bikih je znova blestel Coby White, ki je bil najboljši strelec tekme s 27 točkami. Manjkala sta Zach LaVine in Alex Caruso. Pri Denverju je počival Jamal Murray.

Phoenix brez Duranta premagal Golden State
Phoenix je še tretjič v letošnji sezoni premagal Golden State (119:116). Ključni je bil delni izid 12:0 sredi zadnje četrtine, ko so gostitelji povedli s 109:96.

Sunsi še vedno čakajo, da bo velika trojica prvič zaigrala skupaj. Devin Boo je bil najboljši strelec tekme v Footprint Centru z 32 točkami. Bradley Beal je zaigral šele četrtič v letošnji sezoni in prvič po 12. novembru. Prispeval je 16 točk. Kevin Durant je izpustil drugo tekmo zapored zaradi zvina levega gležnja.

Devin Booker je popolnoma zasenčil Klaya Thompsona. Foto: AP
Devin Booker je popolnoma zasenčil Klaya Thompsona. Foto: AP

Pri Bojevnikih je Stephen Curry zbral 24 točk, a ni imel strelskega večera (8/24 iz igre, 4/15 za tri): Znova je odpovedal Klay Thomspon (7 točk, 1/8 za tri). Razigrani so bili rezervisti. Brandin Podziemski, Moses Moody, Jonathan Kuminga, Chris Paul in Dario Šarić so skupaj dosegli kar 80 točk.

Green udaril Nurkića in si prislužil izključitev
Draymond Green je bil izključen že 18. v karieri (rekord med aktivnimi igralci), potem ko se je v tretji četrtini boril za žogo z Jusufom Nurkićem. Izgubil je ravnotežje, krilil z rokami in močno udaril centra naravnost v obraz. Sodniki so si ogledali posnetek in ga izključili.


Tekme 12. decembra:
DALLAS – LA LAKERS
127:125 (34:26, 37:35, 22:34, 34:30)
Dončić 33 (12/28 iz igre, 3/10 za tri, prosti meti 6/6), 17 podaj in 6 skokov v 43 minutah, Hardaway 32 (10/21 iz igre, 5/10 za tri), Exum 26 (7/9 za tri), G. Williams 19 (5/7 za tri), Lively 8, Holmes 4, Se. Curry 3, Hardy 2; Davis 37 (15/21 iz igre) in 11 skokov, James 33 (14/27 iz igre, 3/8 za tri), 9 podaj in 8 skokov, Reaves 22 (7/14 iz igre, 4/7 za tri), Prince 15 (5/6 za tri), Russell in Hačimura po 7, Reddish 4.

BOSTON – CLEVELAND 120:113
Brown (10/17 iz igre) in Tatum (7/19 iz igre in 10 skokov) po 25, Porzingis 21 (5/16 iz igre) in 10 skokov, White 17 (5/8 za tri); Mitchell 29 (11/22 iz igre, 5/13 za tri), Garland 26 (4/8 za tri), Strus 17 (5/11 za tri).

CHICAGO – DENVER 106:114
White 27 (5/10 za tri), Vučević 26 (12/21 iz igre) in 16 skokov, DeRozan 14 (3/13 iz igre); Jackson 25 (5/8 za tri), Porter 17, Strawther 16, Gordon 14 ... Jokić 4 (2/5 iz igre) in 9 skokov v 18 minutah.

PHOENIX – GOLDEN STATE 119:116
Booker 32 (12/23 iz igre, 3/6 za tri), Nurkić 17, 13 skokov in 7 podaj, Beal (5/12 iz igre, 1/3 za tri) in Goodwin po 16, Durant ni igral; Curry 24 (8/24 iz igre, 4/15 za tri), Podziemski 20 in 11 skokov, Kuminga 16, Šarić in Paul (11 podaj) po 15, Moody 12, Thompson 7 (2/10 iz igre, 1/8 za tri).

LA CLIPPERS – SACRAMENTO 119:99
Leonard 31 (11/14 iz igre, 2/3 za tri), Harden in Powell po 15, Mann 10; Murray 17, Sabonis 15 in 10 skokov, Fox 14 (5/16 iz igre).


Tekme 13. decembra:
DETROIT – PHILADELPHIA
WASHINGTON – NEW ORLEANS
MIAMI – CHARLOTTE
TORONTO – ATLANTA
HOUSTON – MEMPHIS
MILWAUKEE – INDIANA
SAN ANTONIO – LA LAKERS
PHOENIX – BROOKLYN
UTAH – NEW YORK


Vzhodna konferenca:                    
BOSTON CELTICS           22 17  5  77,3
ORLANDO MAGIC            23 16  7  69,6
MILWAUKEE BUCKS          23 16  7  69,6
PHILADELPHIA 76ERS       22 15  7  68,2
INDIANA PACERS           21 13  8  61,9
NEW YORK KNICKS          22 13  9  59,1
---------------------------------------
MIAMI HEAT               23 13 10  56,5
BROOKLYN NETS            22 12 10  54,5
CLEVELAND CAVALIERS      24 13 11  54,2
ATLANTA HAWKS            22  9 13  40,9
---------------------------------------
TORONTO RAPTORS          23  9 14  39,1
CHICAGO BULLS            25  9 16  36,0
CHARLOTTE HORNETS        21  7 14  33,3
WASHINGTON WIZARDS       22  3 19  13,6
DETROIT PISTONS          23  2 21  08,7
Zahodna konferenca:                    
MINNESOTA TIMBERWOLVES   22 17  5  77,3
OKLAHOMA CITY THUNDER    23 15  7  68,2
DALLAS MAVERICKS         23 15  8  65,2
DENVER NUGGETS           25 16  9  64,0
SACRAMENTO KINGS         22 13  9  59,1
LOS ANGELES LAKERS       24 14 10  58,3
---------------------------------------
PHOENIX SUNS             23 13 10  56,5
LOS ANGELES CLIPPERS     23 13 10  56,5
HOUSTON ROCKETS          20 11  9  55,0
NEW ORLEANS PELICANS     24 13 11  54,2
---------------------------------------
GOLDEN STATE WARRIORS    23 10 13  43,5
UTAH JAZZ                23  7 16  30,4
PORTLAND TRAIL BLAZERS   22  6 16  27,3
MEMPHIS GRIZZLIES        22  6 16  27,3
SAN ANTONIO SPURS        22  3 19  13,6