Vito Dragič je po zlati namiznoteniški ekipi Sloveniji na teh SI priboril drugo zlato na teh sredozemskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com
Vito Dragič je po zlati namiznoteniški ekipi Sloveniji na teh SI priboril drugo zlato na teh sredozemskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com

"Najtežji nasprotnik na poti do zlata je bil Turek Munir Ertug, bolj zato, ker zaradi Mihaela Žganka, ki zdaj nastopa za Turčijo, veliko treniramo skupaj. Dosti časa sem s turško reprezentanco," je dejal Dragič.

Dragič je v finalu pred nabito polno, a majhno dvorano na sejmišču na koncu ugnal tekmeca, za katerega so glasno navijali domači navijači. "Kar zadeva same moči, je bil Alžirec zelo krepak, poleg tega svoje odigra tudi pritisk dvorane. A pričakoval sem, da bo na koncu popustil, poleg tega je uporabljal tudi umazan boj, zvijal je prste. Ko se je Alžirec v zadnjih sekundah odpiral in je vedno napadal na enak način, sem ga lahko presenetil in hvala bogu je bila po metu točka za zmago," je dodal Dragič.

V polfinalu je premagal Italijana Lorenza Agra Sylvaina, ki je 46 sekund pred koncem dobil tretji shido in je z rdečim kartonom izgubil borbo.

Pred tem je Dragič v četrtfinalu premagal Turka Munirja Ertuga.

Judoistki Urška Torkar (nad 78 kg), Metka Lobnik (do 78 kg) ter judoist Narsej Lackovič (do 90 kg) so svoje prve dvoboje izgubili.

Neža Klančar. Foto: www.alesfevzer.com
Neža Klančar. Foto: www.alesfevzer.com

Klančar se je približala osebnemu rekordu
Plavalka Neža Klančar je v finalu na 50 m prosto osvojila srebro. S časom 25,01 sekunde se je povsem približala osebnemu rekordu in za štiri stotinke zaostala le za Španko Lidon Munoz Del Campo.

"Pred sredozemskimi igrami nisem razmišljala o drugem kot o dvigu forme, da popravim izide glede na SP. V finalu sem bila pet stotink oddaljena od osebnega rekorda. To mi je uspelo po operaciji rame, štiri mesece res težkega treninga je za mano in sem zelo, zelo zadovoljna," se je smejalo Klančarjevi.

Srebro je ocenila kot poplačilo vloženega truda v zadnjem obdobju. Sprva pa ni vedela, da je druga. "Po prihodu v cilj je bilo kar zmedeno vse skupaj, ker se izidi niso zvrstili po vrsti od prvega mesta naprej, ampak nekako naključno. Ne vidim dobro tako daleč na semafor z izidi, tako da sem naprej pomislila, katera bi lahko bila, potem pa mi je že dosežen čas povedal, da imam medaljo."

Pred njo je še kar nekaj nastopov na teh sredozemskih igrah. "Pred njimi sem si želela, da se imam 'fajn', da uživam in dobro plavam. Jutri bom nastopila še na 50 m delfin, potem na 100 m prosto, čakajo me še tri štafete, v katerih imamo dobre možnosti, kot tudi vsa plavalna ekipa, lahko veliko naredimo."

Klančarjeva je bila tretja v dopoldanskih kvalifikacijah, na 15. mestu je končala Tjaša Pintar. Na 11. mestu je bil blizu finala Sašo Boškan na 100 m hrbtno (56,07), v tej disciplini je bil prvi dan plavalnih tekem na SI 15. Primož Šenica Pavletič (57,13).

Živa Dvoršak. Foto: www.alesfevzer.com
Živa Dvoršak. Foto: www.alesfevzer.com

Dvoršak: Pokazala sem, da delam dobro
Strelka Živa Dvoršak je v finalu na 10 m z zračno puško osvojila bronasto medaljo. Druga slovenska finalistka Klavdija Jerovšek je osvojila šesto mesto.

V kvalifikacijah je bila Dvoršak dolgo na robu osmerice, pa nato v zaključku precej dodala in se zanesljivo uvrstila v finale, ki je bil za gledalce zelo napet. V njem je prišla Slovenka začasno tudi do delitve drugega mesta.

"Pred sredozemskimi igrami sem imela slabši del sezone, pred odhodom pa sem izboljšala formo in to tu tudi pokazala, bolj v finalu kot pred njim. Nastop je zato še večja spodbuda za naprej, saj so v strelstvu vzponi in padci. Danes sem pokazala, da delam dobro ter da je to prava pot," je po nastopu povedala Dvoršakova, že bronasta na prejšnjih SP leta 2018 v Tarragoni.

Tretji slovenski strelski nastop je tudi prinesel finale, Jože Čeper je bil z zračno pištolo na 10 m sedmi.

Jadralci imajo pred sobotnimi regatami za medalje dva dni premora, danes tekmujejo le jadralke na deski iqfoil z Lino Eržen. Po petkovih plovih je Žan Luka Zelko na skupno 5. mestu razreda ilca 7, Liam Orel je na 16. mestu, Lin Pletikos je v razredu ilca 6 na 10. mestu.

Vrhunski izidi Slovencev na Sredozemskih igrah