Janja Garnbret je postala še evropska prvakinja v balvanskem plezanju. Foto: Reuters
Janja Garnbret je postala še evropska prvakinja v balvanskem plezanju. Foto: Reuters
Sorodna novica Plezalna kraljica Janja Garnbret do naslova evropske prvakinje!

S tem je dopolnila komplet zlatih medalj z največjih tekmovanj. Postala je olimpijska zmagovalka v Tokiu, kot prva plezalka v zgodovini je leta 2019 osvojila tri naslove svetovne prvakinje (v balvanskem, težavnostnem plezanju in kombinaciji), v Münchnu je ta vikend svoji zbirki dodala še zlati kolajni z evropskega prvenstva.

Z dvema zmagama si je zagotovila najboljše možno izhodišče za napad na tretje zlato, in sicer v olimpijski kombinaciji balvani-težavnost, ki je v Münchnu na sporedu v sredo.

Janja Garnbret med reševanjem balvanskega problema. Foto: Reuters
Janja Garnbret med reševanjem balvanskega problema. Foto: Reuters

Janja Garnbret spet suverena
Olimpijska zmagovalka je bila suverena že v polfinalu, saj je edina premagala vse štiri balvanske probleme in s tem zlahka osvojila prvo mesto. Preostalih 19 polfinalistk je imelo ogromno težav pri drugem problemu, saj nobeni ni uspelo doseči vrha, izjema je bila le Garnbret. "S polfinalom sem zelo zadovoljna, s postavitvijo 'bolderjev' še bolj, bili so ravno prav težki, en res težek, dvojka, res sem vesela, da sem ga 'zlezla', potem trije malo lažji. Tako da se mi zdi, da je bilo moje celotno plezanje v polfinalu odlično," je Korošica ocenila svoj nastop. Nastopili sta še dve Slovenki, Vita Lukan je tekmovanje končala na 10. mestu, Katja Debevec pa na 12.

Začelo se je kar slabo s prvim balvanom, ki ga nisem rešila. Ne vem, koliko jih je priplezalo na vrh, zdelo se mi je, da so ga vse preplezale, samo jaz ne. Vseeno sem ostala pozitivna, imela sem se fino, niti najmanj nisem paničarila, ker so me čakali še trije balvani. Imam nekaj tekmovalnih izkušenj in vem, da se lahko na koncu zgodi kar koli. V naslednjih dveh balvanih mi je šlo odlično, splezala sem ju v prvem poskusu. Zadnji balvan je bil kar težek, sicer sem prepričana, da bi ga lahko splezala, ampak sem šele v zadnjih desetih sekundah ugotovila pravilno sekvenco.

Janja Garnbret

Do naslova še pred zadnjim nastopom
V finalu se je Korošici zataknilo pri prvem problemu, ki ga ni rešila. Prišča je do druge cone in je bila po prvem delu tretja. Nato pa je naslednja dva balvanska problema rešila v prvem poskusu in se zavihtela na vrh, ki ga ni več izpustila iz rok. Še pred zadnjim nastopom je bilo jasno, da je postala najboljša na stari celini. Balvanskega problema sicer ni rešila, a vseeno je storila dovolj, da je še enkrat ugnala vse tekmice. Drugo mesto je osvojila domačinka Hannah Meul, tretja je bila Francozinja Oriane Bertone.

Po prvem balvanu je ostala pozitivna, ni paničarila
"V finalu nisem plezala, kot sem si zamislila. Začelo se je kar slabo s prvim balvanom, ki ga nisem rešila. Ne vem, koliko jih je priplezalo na vrh, zdelo se mi je, da so ga vse preplezale, samo jaz ne. Vseeno sem ostala pozitivna, imela sem se fino, niti najmanj nisem paničarila, ker so me čakali še trije balvani. Imam nekaj tekmovalnih izkušenj in vem, da se lahko na koncu zgodi kar koli. V naslednjih dveh balvanih mi je šlo odlično, splezala sem ju v prvem poskusu. Zadnji balvan je bil kar težek, sicer sem prepričana, da bi ga lahko splezala, ampak sem šele v zadnjih desetih sekundah ugotovila pravilno sekvenco. Vseeno sem še zmeraj presrečna," je po osvojitvi zlatega odličja dejala Garnbret.

Luka Potočar si je priplezal srebrno odličje na evropskem prvenstvu v težavnostnem plezanju v Münchnu. Foto: Reuters
Luka Potočar si je priplezal srebrno odličje na evropskem prvenstvu v težavnostnem plezanju v Münchnu. Foto: Reuters

Kolajna z evropskega prvenstva mi zelo veliko pomeni. To je moja prva kolajna pri članih letos, se mi zdi, da je pomembna. Dolgo sem jo iskal, sem bil nekajkrat tik pod stopničkami letos.

Luka Potočar

Potočar evropski podprvak!
Za novo veselje v slovenskem plezalnem taboru je nato pozno popoldne poskrbel še Luka Potočar, ki je v težavnostnem plezanju osvojil srebrno kolajno. 20-letnik je z rezultatom 37+ s prvega mesta izrinil olimpijskega zmagovalca, Španca Alberta Ginesa Lopeza in si zagotovil medaljo. Vprašanje je bilo le še, kakšnega sijaja, saj sta morala finalni nastop opraviti še dva: Čeh Adam Ondra in Avstrijec Jakob Schubert. Tudi Ondra je dosegel izid 37+, in sicer minuto prej kot Slovenec, bil je tudi boljši v prejšnjem delu tekmovanja, zavihtel se je na vrh. O naslovu prvaka je nato odločal Schubert, ki pa je na koncu šokantno ostal celo brez odličja (34+). V finalu je nastopil še en Slovenec, Domen Škofic, bil je sedmi (17+).

Težko primerja dva uspeha
Potočar je osvojil svojo še drugo kolajno na velikih tekmovanjih. Lani v Moskvi je kot prvi Slovenec v moški konkurenci osvojil srebro v disciplini težavnost, ki je Potočarjeva primarna disciplina. V Münchnu je v balvanih nastopil v polfinalu in zasedel 14. mesto. "Težko primerjam ta dva dosežka, lanski SP in letošnji EP. Mislim, da sta vredna približno enako. Konkurenca je bila tukaj res velika. Sem zelo vesel, da mi je uspelo priti do tega dosežka," je po podelitvi kolajn v mešani medijski coni na Kraljevem trgu dejal Potočar. Gorenjec, ki trenira skupaj z Domnom Škoficem in Vito Lukan, je slovenskim novinarjem, ki spremljajo prvenstvo v Münchnu, pokazal kolajno in dejal, da je težja kot tista, ki jo je lani prejel za drugo mesto na SP-ju. Vendar pa je prepričan, da je srebro s SP-ja "težje" po teži. "Kolajna z evropskega prvenstva mi zelo veliko pomeni. To je moja prva kolajna pri članih letos, se mi zdi, da je pomembna. Dolgo sem jo iskal, sem bil nekajkrat tik pod stopničkami letos."

EP: Nastop Domna Škofica v finalu težavnostnega plezanja
EP: Nastop Luke Potočarja v finalu težavnostnega plezanja
Vsi nastopi Janje Garnbret v finalu balvanskega plezanja
Luka Potočar v Münchnu navdušil s srebrno medaljo
Janja Garnbret najboljša v Evropi tudi v balvanskem plezanju
Podelitev medalj najboljšim plezalcem na EP-ju
EP: Pogovor z Janjo Garnbret po novem naslovu prvakinje