Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Prvi preizkus za pripravo proge v razmerah tako rekoč brez nizkih temperatur sta bili tekmi svetovnega pokala alpskih smučark za Zlato lisico 6. in 7. januarja. Kljub težkim razmeram so organizatorji pripravili odlično tekmovalno progo, ki je zdržala dve veleslalomski in nato še dve slalomski vožnji. V Kranjski Gori verjamejo, da bodo izpeljali še obe moški tekmi, čeprav vremenske razmere s pretoplimi temperaturami niso naklonjene organizatorjem zimskih tekmovanj na prostem. Alpski smučarji se bodo na Pokalu Vitranc merili za zadnja kompleta točk za svetovni pokal pred finalom sezone v Saalbachu v Avstriji.

V soboto bo v Kranjski Gori veleslalom, v nedeljo pa slalom. Obe tekmi se bosta začeli ob 9.30, druga vožnja pa bo ob 12.30. Neposredni prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Kontrolor FIS-a Raimund Plancker, sicer tudi pomočnik direktorja svetovnega pokala za hitre discipline, si je skupaj z vodjo priprave proge Gorazdom Bregantom in vodjo tekmovanja Janezom Šmitkom ogledal snežne razmere na progi ter preizkusil snežno podlago. Glede na odločitev vodstva svetovnega pokala je snežna podlaga primerna za izvedbo 63. Pokala Vitranc.

Za organizatorji kar nekaj neprespanih noči

Odločitev ni bila lahka. Zima letos ni bila nič kaj radodarna z naravnim snegom. V Kranjski Gori so se tako morali zanašati predvsem na pomoč snežnih topov, ki pa so bili zaradi previsokih temperatur zelo omejeni pri izdelavi tako imenovanega tehničnega snega. Debelina dovolj utrjene snežne podlage kot tudi širina same tekmovalne proge sta vremenskim razmeram navkljub zadostili pogojem in merilom Mednarodne smučarske zveze.

Organizatorji v Kranjski Gori po številnih neprespanih nočeh dobili zeleno luč

"Za nami je glede na letošnjo zimo – vremenske razmere, skoraj nič snega, visoke temperature – precej neprespanih noči. Razmere spremljamo zadnji mesec, ko smo pričakovali, da bomo lahko naredili dodatne količine snega. To se ni zgodilo, tako da smo morali s snegom, ki ga imamo, pripraviti progo do te mere, da upamo, da bo lahko tekma na najvišji ravni," je v ciljni areni poligona dejal predsednik organizacijskega komiteja Pokala Vitranc Grega Benedik.

Potrebujejo več kot pol metra utrjenega snega

"Ni obilice snega. Dnevno s teptalci skušamo ohranjati progo, je čas zimskih počitnic, tako da proge še ne moremo zapreti. Vsak dan delamo na prog in skušamo zagotoviti zadostno količino snega. Upam, da bomo ta sneg lahko s soljo tudi utrdili," je opisal izzive priprave proge v razmerah odjuge, dodal pa, da snega s soljo še niso utrjevali: "Strokovnjaki pravijo, da je treba pustiti sneg 'živ', predvidoma od ponedeljka naprej, ko bomo zaprli celotni poligon za rekreativne smučarje, bomo s celotno ekipo po predhodno usklajenem programu, tudi v sodelovanju z odgovornimi na FIS-u, začeli delo."

"Predvsem z veliko upanja gledamo 'sto' različnih aplikacij, kakšno bo vreme, se posvetujemo z meteorološkimi službami, vsak dan je drugačna napoved in samo upamo, da bo vsaj zadnje dni pred tekmo prijaznejše vreme. Ena mrzla noč ne pomeni nič, potrebujemo več kot pol metra utrjenega snega. Spodnji del je utrjen, ampak ta trdota se izgublja v toplih dneh in ob vsakodnevni obdelavi snega, pomagale bi nam tri res mrzle noči, tako da bomo večino dela opravili ročno. Smo vajeni, to smo enkrat že doživeli pri soorganizaciji Zlate lisice, ko smo se soočali mogoče še z manj snega. Tega smo morali s stroji razgrinjati na progo in utrjevati, celo v dežju. Imamo najboljšo ekipo na svetu, prepričan sem, da nam bo uspelo," je še povedal.