Valtteri Bottas si je privozil 12.
Valtteri Bottas si je privozil 12. "pole position" v karieri. Foto: Reuters

Finec je ob koncu kvalifikacij celo končal na travi ob stezi, a ga šestkratnemu svetovnemu prvaku ni uspelo prehiteti, čeprav je bil na vmesnih časih hitrejši.

"Odlično se počutim. Pogrešal sem že ta občutek po uspešnih kvalifikacijah in čestitke. Ekipa je opravila izjemno delo, kot kaže, dirkamo v svoji ligi," je povedal Bottas.

Hamilton je pojasnil, da Bottasov izlet s steze v zadnjem krogu ni vplival na njegov dosežek: "Valtteri je opravil sijajno delo. Pohvaliti moram tudi moštvo, vesel sem, da sem del njega."

Mercedes s prvih dveh mest, pravi polom Ferrarija

Tretje mesto je z zaostankom več kot pol sekunde zasedel Max Verstappen (Red Bull), ki je uporabil pnevmatike "medium", četrto Lando Norris (McLaren), peto pa še en Red Bullov dirkač Alexander Albon. Sledili so Sergio Perez (Racing Point), Charles Leclerc (Ferrari), Carlos Sainz (McLaren), Lance Stroll (Racing Point) in Daniel Ricciardo (Renault).

Sebastian Vettel bo s ferrarijem nedeljsko dirko za VN Avstrije (štart ob 15.10) začel z 11. mesta. Moštvo iz Maranella je največje razočaranje kvalifikacij, saj je tudi Leclerc komaj ujel zadnji del kvalifikacij, potem ko je imel v drugem delu deseti čas. Zadovoljni pa so lahko pri Racing Pointu, ki ima dva dirkača med najboljših deset.

Nihče pozitiven na novi koronavirus

V formuli ena med 26. junijem in 2. julijem med 4032 odvzetimi vzorci ni bilo pozitivnih testov na novi koronavirus. Testirali so vzorce dirkačev, predstavnikov ekip in drugega osebja v Avstriji.

Izidi kvalifikacij/štartna mesta:      
 1. V. BOTTAS       Mercedes   1:02,939
 2. L. HAMILTON     Mercedes     +0,012
 3. M. VERSTAPPEN   Red Bull      0,538
 4. L. NORRIS       McLaren       0,687
 5. A. ALBON        Red Bull      0,929
 6. S. PEREZ        Racing P.     0,929
 7. C. LECLERC      Ferrari       0,984
 8. C. SAINZ        McLaren       1,032
 9. L. STROLL       Racing P.     1,090
10. D. RICCIARDO    Renault       1,300
11. S. VETTEL       Ferrari