Tadej Pogačar je zelo blizu končni osvojitvi bele majice, ne skriva pa želje, da bi si v Parizu oblekel tudi rumeno. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je zelo blizu končni osvojitvi bele majice, ne skriva pa želje, da bi si v Parizu oblekel tudi rumeno. Foto: Reuters

Podkast SOS-odmev v času Dirke po Francije izhaja v pospešeni hitrosti. Novinar Toni Gruden se je javljal iz Francije in delil neposredne vtise po novi dvojni slovenski zmagi v 15. etapi.

Vabljeni k poslušanju

Pogačar: 5 tednov, 5 zmag
Tadej Pogačar
šele drugič nastopa na tritedenski dirki, zanimivo pa je, da je prav vsak teden dirkanja zabeležil po eno etapno zmago. To je veljalo tako za vse tedne na lanski Vuelti, niz pa nadaljuje tudi na letošnjem Touru, kjer je narisal novi dve kljukici.

Sorodna novica Spet dvojna slovenska zmaga: etapa Pogačarju, Roglič drugi!

To je novi Hinault
"To je očitno njegov ritem, deluje res zastrašujoče. Ne skriva, da bo napadal, dokler bo imel prave noge. Francozi so ga že označili za potencialnega novega Bernarda Hinaulta, ki je bil podobno neizprosen kolesar, saj je napadal do zadnjih moči. Na vsaki gorski ali bolj razgibani etapi napove, da bo šel po dodatne sekunde, in to res stori," je utrip iz Francije prenesel Gruden.

Roglič rojaku zmage ni podaril
Pogačarjeva moč na šprintih ni presenetljiva, saj je izjemno eksploziven, hkrati pa se v tej prvini preizkuša tudi na ravninskih etapah, kjer s tem pridobiva izkušnje. "V boj s šprinterji se spušča od samega začetka, to se mu zdaj obrestuje v gorskih šprintih. To je dobro pokazal tudi na Grand Colombier. Nekateri novinarji tu so mislili, da mu je Roglič podaril zmago, a ni bilo tako. Pogačarja je poraz na državnem prvenstvu na Ambrožu izučil, to ga žene naprej," meni Gruden.

Precej hitreje kot avgusta
V drugi polovici etape je šlo za preslikavo z dirke Tour de l'Ain, zanimiva je primerjava časov na zadnjih dveh klancih.

Dirka/KlanecCol de la BicheGrand Colombier
Tour de l'Ain21:1548:25
Tour de France20:3645:50

Veliko razlogov za hitrejše čase
Tokrat je šlo vse precej hitreje, za kar je bil kriv neverjetno uigran vlak Jumbo Visme, ki je vozil res na polno. "To je res neverjetno. Marsikdo dviguje obrvi, ampak Pogačar svoje podatke objavlja na družbenih omrežjih. Strokovnjaki pojasnjujejo veliko dejavnikov, poletno vreme spodaj, na klancu je bilo 20 stopinj, kar je idealno, svoje je dodal veter, večja spočitost lokomotiv, na splošno je kakovost karavane močnejša ... A tudi ostali najboljši niso veliko zaostali, razlike so še vedno majhne, a oba Slovenca delujeta vseeno nepremagljivo. V dobrih dveh minutah je še vedno sedem kapetanov iz sedmih ekip," opozarja Gruden.

Sorodna novica Lahko zagotovite, da je vse v redu z vašo verodostojnostjo? Roglič: Da!

Koliko časa bo trajalo zavezništvo?
Pogačar in Roglič sta bila dolgo naravna zaveznika. Zdi se, da bo tega zdaj konec, a Gruden položaj vidi drugače: "Morda zavezništva le ni konec. Ne sme se podcenjevati težkega alpskega trojčka. Uran in Lopez zaostajata manj kot dve minuti. To ni le slovenski šov, a po dveh tednih sta Slovenca najboljša. Cilj Pogačarja je končna zmaga, Roglič pa lahko računa na močnejšo ekipo."

Vseprisotni dvom
Marsikateri kolesar govori, da vozi svoje najboljše številke in mu ni jasno, kako sta Slovenca vseeno v ospredju. Se med vrsticami govori o dopingu? Gruden je imel o tem veliko povedati: "Ko povprečnemu spremljevalcu vsakdanjega življenja omeniš kolesarstvo, bo ta hitro pomislil na doping. Zgodovina kolesarstva je znana, prežeta je z dopinškimi škandali, pomislimo le na Armstronga. Popolnoma naravno in pričakovano je, da so se začela postavljati ta vprašanja. Vsakega vodečega kolesarja se sprašuje o dopingu, tega je bil po 15. etapi na spoštljiv način deležen tudi Roglič. Vodilni kolesar je rekel, da je čist."

Sorodna novica Valjavec poziva: V avtomobilih izobesite rumene zastave!

Jumbo ima po koroni veliko prednost
Novinar je nadaljeval: "Sem otrok Induraina, Tour sem doživel od blizu, ko sem na licu mesta spremljal Armstronga. Američanu sem verjel, da je čist. Ko je priznal sistematično dopingiranje, nekaj časa do kolesarstva nisem več imel navdušenja. So bila različna obdobja. Dvomi obstajajo pri vsakem serijskem zmagovalcu. Vsi zagotavljajo, da je prišlo novo obdobje, da je Sky sprožil novo revolucijo. Njihove novosti so prevzeli drugi. Jumbo ne skriva, da uporablja ketone, ki naj bi jih nekoč uporabljal tudi Sky. Jumbo ima po koroni veliko prednost. Kaj je to? Ne vemo. Vprašanje in dvomi obstajajo, a kolesarstvo je najbolj testirani šport, kar je občutil tudi vodilni Roglič."

Zaradi covida precej manj gledalcev
V Franciji imajo težavo s povečanjem števila okuženih na novi koronavirus. "Kdor je izkusil Tour poleti, dobro ve, kako številne množice spremljajo dirko. Pred 20 leti sem preživljal nekaj tednov v Franciji, skoraj vedno sem spremljal Tour. Letos je vsega neprimerno manj, prvič se je zgodilo, da na ciljnem vzponu niso dovolili gledalcev. Karavana je precej zreducirana. Vsepovsod je zapovedana nošnja maske, na kar opozarja tudi policija."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (kliknite na spodnjo sliko), v katerem novinarja govorita o največjih favoritih za končno zmago, bližajočih testiranjih za novi koronavirus, težavah Bernala in Ineosa, novem porazu francoskih kolesarjev ...

Opravičilo za šumenje iz Francije

Slabša internetna povezava in delovni pogoji v telovadnici v Culozu z zapovedano knjižnično tišino so prispevali k slabši kakovosti zvoka iz francoskega dela podkasta, za kar se opravičujemo. Hvala za razumevanje.