Sebastien Haller je pred dvema letoma izvedel, da ima raka na modih. Zdaj je svojo reprezentanco popeljal v finale domačega celinskega prvenstva.
Sebastien Haller je pred dvema letoma izvedel, da ima raka na modih. Zdaj je svojo reprezentanco popeljal v finale domačega celinskega prvenstva. "Moj gol je sporočilo upanja in poguma," je dejal po zmagi v polfinalu. na Foto: Reuters

V Abidžanu je domača reprezentanca znova poskrbela za živčno tekmo, a na koncu je z minimalnih 1:0 odpravila izzivalce in se prebila v peti finale afriškega pokala narodov. Sloni se lahko pohvalijo z dvema naslovoma iz let 1992 in 2015, medtem ko so leta 2006 in 2012 izgubili finale.

Neobičajna mojstrovina Hallerja

Veliki junak tekme je postal glavni napadalec oranžnih – Sebastien Haller, ki je odločil z neobičajnim, a velemojstrskim golom v 65. minuti. Po prodoru je z desnega krila podal kapetan Max Gradel, ki je z visokim predložkom iskal Hallerja, ki je udaril iz voleja žogo ob tla, nakar je žoga v lobu preletela gostujočega vratarja Lionela M'Pasija.

Haller je bil že v prvem polčasu blizu zadetka, v 42. minuti je Franck Kessie zadel vratnico. Ob koncu tekme je imel DR Kongo nekaj lepih priložnosti, a so streljali preveč nenatančno.

Nigerijci, trikratni prvaki Afrike (1980, 1994, 2013), so se uvrstili v že osmi finale afriškega pokala narodov. Foto: AP
Nigerijci, trikratni prvaki Afrike (1980, 1994, 2013), so se uvrstili v že osmi finale afriškega pokala narodov. Foto: AP

Nigerijski vratar ubranil dve 11-m

Vratar Stanley Nwabali je postal veliki junak Nigerije, ki jo je z dvema obrambama pri streljanju 11-m popeljal v veliki finale. Ob tem je 27-letni vratar, ki klubski nogomet igra ravno v Južni Afriki za Chippa United, v 120 minutah zaustavil štiri nevarne strele Južnoafričanov.

Že v rednem delu sta oba gola padla z bele točke. V 64. minuti je prvi nigerijski zvezdnik Victor Osimhen prodrl v kazenski prostor in izsilil enajstmetrovko. William Troost-Ekong je s strelom po sredini vrat poskrbel za vodstvo Nigerije z 1:0.

VAR: Namesto 2:0 enajstmetrovka za izenačenje

Vratar Stanley Nwabali v objemu napadalca Victorja Osimhena oz. mož odločitve in nesojeni junak polfinala. Foto: AP
Vratar Stanley Nwabali v objemu napadalca Victorja Osimhena oz. mož odločitve in nesojeni junak polfinala. Foto: AP

Osimhen je v 85. minuti zadel iz bližine, a je posredoval VAR, ki je ugotovil, da se je predtem na drugi strani zgodil prekršek za najstrožjo kazen Južne Afrike. Namesto 2:0 za Nigerijo, je Teboja Mokoena z 11-m zadel za 1:1, zaradi dolgega ogleda pa je tekla že 90. minuta.

V podaljšku je bil v 115. minuti izključen južnoafriški branilec Grant Kekane, ki je podrl nasprotnika kot zadnji igralec. Vseeno je odločala loterija enajstmetrovk, kjer so Nigerijci zadeli štiri od petih strelov, Južnoafričani pa le dve od štirih, saj je kar dvakrat branil vratar Nwabali. Odločilno 11-m za finale je zabil Kelechi Iheanacho.


34. AFRIŠKO PRVENSTVO, Slonokoščena obala

POLFINALE

NIGERIJA – Južna Afrika
* 5:3 (1:1, 0:0) – po izvajanju 11-m
Trosst-Ekong 67./11-m; Mokoena 90/11-m
RK: Kekana 115./Južna Afrika

SLONOKOŠČENA OBALA – DR Kongo 1:0 (0:0)
Haller 65.

Tekma za tretje mesto, sobota ob 21.00:

JUŽNA AFRIKA – DR KONGO

FINALE, nedelja ob 21.00:

NIGERIJA – SLONOKOŠČENA OBALA