Gregor Polončič je v tem finalu izjemno motiviran. Foto: Iztok Novak
Gregor Polončič je v tem finalu izjemno motiviran. Foto: Iztok Novak
Robert Kristan
Robert Kristan je bil nerešljiva ugnaka za zeleno-bele. Foto: Iztok Novak
Klemen Mohorič
Klemen Mohorič je bil izbran za igralca tekme. Po 12 prejetih zadetkih na Jesenicah je tokrat svoje delo opravil brezhibno. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Vnuk
Tomaž Vnuk ima poseben status v slačilnici Olimpije. Na drugi tekmi se je zanj potegnil tudi Intranuovo. Foto: MMC RTV SLO
Ralph Intranuovo upa vsaj na eno zmago
Doug Bradley ostaja previden
Aleš Mušič po tretjem porazu
Gregor Polončič napoveduje 4:0
Olimpijo lahko reši le še čudež

Vodstvo s 3:0 je ob utrujenih hokejistih ZM Olimpije ogromno. Zmajem morda uspe ena zmaga, kaj več pa je težko pričakovati. Olimpija je v ponedeljek na Hokejsko zvezo poslala vlogo za izredno registracijo dveh novih vratarjev. Drugi vratar na zapisniku je bil mladi Žiga Antonič, medtem ko je bil številka ena pri gostiteljih znova Klemen Mohorič, Alex Westlund pa je ostal na tribuni. Ekipa MMC-ja je obiskala obe ekipi. Najprej smo se pogovarjali z Gregorjem Polončičem.

Jeseničani so imeli veliko izključitev
"Polonca" je bil prejšnji teden gost v naši spletni klepetalnici, napovedal je gladko zmago s 4:0. Njegova napoved je blizu uresničitvi. "Zavedali smo se tega, da bo trdnjavo v Ljubljani težko prevrniti. Mislim, da smo vedeli, da se bo tekma odločila šele v zadnjih sekundah. Pokazali smo pravi karakter, uspelo nam je nadzirati igro. Ritem so nam rušile izključitve, ki jih je bilo absolutno preveč. Tu je Olimpija zelo močna in tu je iskala svoje priložnosti. Trener je res dobro vodil tekmo, računal je na vse igralce. 60 minut smo igrali v istem ritmu in zdržali pritisk Olimpije ob koncu," je dejal napadalec Jesenic.

Zavedali so se, da jih čaka težje delo
Prvi dve tekmi so Jeseničani dobili s teniškima izidoma 6:2 in 6:1, tokrat je imela Olimpija pobudo, a je le enkrat spravila plošček za hrbet sijajnega vratarja Roberta Kristana. Polončič ni pričakoval gladke zmage: "Hokej ni enostaven šport. En dan zmagaš 6:2, drugi dan pa že izgubiš 1:3. Vedeli smo, da bo v Tivoliju precej težje zmagati. Imeli so zelo dobro podporo s tribun, tudi mi smo imeli svoje navijače. Prišlo jih je, kolikor je bilo mogoče. Vesel sem, da smo se jim oddolžili s tako pomembno zmago."

Nič ne bodo preračunavali
Jeseničani so v samostojni Sloveniji osvojili pet naslovov. Štirikrat so slavili v Tivoliju, leta 2006 pa so pred domačimi gledalci odpravili Slavijo. "Če se toliko trudiš, na koncu ni pomembno, kje osvojiš naslov. Pomembno je, da dvigneš pokal," je še dodal Polončič, ki je navdušen nad novim trenerjem Dougom Bradleyjem: "Igralci smo isti, sistem je drugačen. To nam v končnici, kjer se igra bolj taktičen hokej, bolj odgovarja. Igra z igralcem več nam je stekla, po rezultatih je vidno, da so spremembe obrodile sadove."

Bradley: Kristan je bil fantastičen
Veliki analitik Bradley je imel popolnoma prav, ko je po dveh gladkih zmagah napovedal izjemno težko tekmo v Tivoliju: "V končnici vedno potrebuješ srečo. Plošček se je nekajkrat odbil srečno za nas. Naš vratar je bil fantastičen. Vedeli smo, da bo težko, tudi na četrti tekmi bo. Olimpija ima ekipo s karakterjem, ki se ne bo kar tako predala. Mi si želimo že v sredo zagotoviti naslov prvaka."

V sredo že veliki jeseniški dan?
"Olimpija je igrala precej bolje kot na prvih dveh tekmah. Mi smo imeli v prve pol ure igre preveč izključitev. Nismo ujeli pravega ritma, igra z igralcem manj nam je pobrala preveč energije. Igrali smo v gosteh, njihovi navijači so jim dali krila, na Jesenicah pa so naši privrženci dokazali, da so naš šesti igralec. Upam, da bo v sredo že veliki dan za nas," je sklenil ameriški strateg.

Sreča povsem zapustila Ljubljančane
Precej manj prešerno je bilo seveda na drugi strani tivolskega hodnika. Srečali smo tudi Ralpha Intranuova, ki ni bil niti približno tako potrt kot po porazih v Ligi Ebel. "Oba vratarja sta bila odlična, tudi Klemen Mohorič se je zelo izkazal. Odbitki niso šli na naše palice. Ta večer so imeli pač oni več sreče. Vedeli smo, da moramo igrati precej bolje kot na prvih dveh tekmah. Morali smo prikazati precej več po zaostanku z 0:2. Še vedno ni bilo dovolj, zdaj nam preostane le še upanje na znižanje na 1:3 v sredo zvečer," je povedala zeleno-bela devetica.

"Ralphi": Ni več tiste prave strasti
Vrnitve po 0:3 so prava redkost, tudi v Ligi NHL se to ne zgodi praktično nikoli. Olimpiji sta se najbolj poznala utrujenost in razočaranje po grenkem porazu proti Salzburgu v finalu Lige Ebel. "Fantje so dali vse od sebe v končnici Lige Ebel, kjer smo dosegli res velik uspeh. Zdaj nam je zmanjkalo energije. Če ne bi dali vsega v Ligi Ebel, potem bi bilo res nekaj narobe. Trudimo se po svojih močeh tudi v slovenskem prvenstvu, vendar prav nič ne gre po naših željah. Ni še konec, oni morajo dobiti še eno tekmo," je poudaril Inttranuovo. Veliko se je govorilo o motivaciji pri tujih igralcih, na tretji tekmi so dokazali, da so z vsem srcem pri stvari. "Vsakič, ko igraš tako tekmo, je prisotna motivacija. Mislim, da ni več tiste strasti, ki smo jo imeli v Ligi Ebel. Še vedno si seveda želimo zmage."

Kapetana Vnuka je treba zaščititi
"Ralphi" je na drugi tekmi nase opozoril tudi s pestmi, ko sta obračunala z Anžetom Terlikarjem. Jeseniški napadalec je za glavo večji, Intranuovo pa se mu je dokaj dostojno upiral. Posledice pretepa so še vedno vidne na njegovem obrazu. "Tekma se res ni odvijala po naših načrtih. Nekdo je odrival Tomaža Vnuka, ki je naš vodja, vsi ga spoštujemo. Nisem smel dopustiti, da se kdo spravi nanj. To se pač zgodi v hokeju," je obračun s pestmi opisal Intranuovo.

Ralph je blestel v končnici Lige Ebel. Bil je nočna mora vratarjev KAC-a, Linza in Salzburga, proti Jeseničanom pa mu še ni uspelo zatresti mreže. "To je res moja služba. Trudim se, vendar plošček se nikakor ne odbije po mojih željah. Tudi moji soigralci znajo zadeti, zato smo bili v tej sezoni tako uspešni. Vedno je treba gledati eno tekmo naprej. Če zmagamo v sredo, se nikoli ne ve, kaj se lahko še zgodi."

Bili so boljši, a neučinkoviti
Aleš Mušič je bil razočaran zaradi številnih zapravljanih priložnosti: "Če smo imeli srečo ob dobri obrambi v Ligi Ebel, nam je tokrat res manjka. Tokrat smo bili boljši nasprotnik, štejejo pa seveda le goli. V zadnji tretjini smo naredili preveč prekrškov in ni nam se uspelo več kosati z njimi. Ni nam uspelo odigrati bolj napadalno, ker smo imeli prevečkrat igralca manj. Čaka nas še ena tekma in upam, da bomo vsaj enkrat slavili pred domačimi navijači."

En gol je občutno premalo
Na Jesenicah so zeleno-beli delovali kot stari fičko ob jeseniškemu ferrariju, utrujenost jih je povsem zdelala in drsalno so bili za nekaj razredov slabši. Dva dneva počitka sta jim prišla zelo prav, saj je bilo precej več energije. "Utrujenost se nam je tokrat poznala proti koncu tekme. Prejšnji teden smo odigrali kar pet tekem. To se nam je na Jesenicah zelo poznalo. Na tretji tekmi smo bili celo boljši, vsilili smo jim našo igro. Zadeli smo samo enkrat, kar je seveda premalo," je še dejal igralec tretjega napada.

Zmaji si želijo vsaj ene zmage
V sredo se lahko zgodi, da Jeseničani dvignejo pokal, Ljubljančani pa bi zgodovinsko sezono končali s prazno vitrino. "Vodili smo s 3:1 v finalu Lige Ebel, po porazu za zeleno mizo se nam je vse podrlo. Tudi v tem finalu smo skušali vse narediti za zmago, a tekme si sledijo ena za drugo in utrujenost se je le še stopnjevala. Nismo našli svoje igre. Imamo še eno tekmo v Ljubljani, treba jo bo dobiti, potem pa bomo videli, kako naprej," je sklenil Mušič.

Železarji bodo v sredo naskakovali šesti naslov, morda jim že petič uspe slaviti v Tivoliju. Morebitna peta tekma bi bila že v petek v Podmežakli.

Aleš Golob

Ralph Intranuovo upa vsaj na eno zmago
Doug Bradley ostaja previden
Aleš Mušič po tretjem porazu
Gregor Polončič napoveduje 4:0
Olimpijo lahko reši le še čudež