Prvi napad JTS ostaja udarno orožje Slovenije, predvsem Žiga Jeglič in Rok Tičar sta dobro razigrana, medtem ko se Robertu Saboliču poznajo težave z rebri. Foto: EPA
Prvi napad JTS ostaja udarno orožje Slovenije, predvsem Žiga Jeglič in Rok Tičar sta dobro razigrana, medtem ko se Robertu Saboliču poznajo težave z rebri. Foto: EPA

Še vedno nam manjka nekaj več, s čimer bi si zaslužili zmago. Prvenstva še ni konec, tukaj so še štiri tekme. Mogoče se v tem trenutku sliši smešno, a mislim, da smo zreli, da lahko premagamo tudi eno izmed boljših reprezentanc v naši skupini.

Pomočnik kapetana in branilec Andrej Tavželj
Klemen Pretnar in Robert Kristan
Po tekmi z Dansko je selektor Kopitar potrdil, da bo prišlo do menjave v vratih. Robert Kristan je branil na prvih treh tekmah in iz 66 strelov prejel 9 golov, od tega kar štiri med nogami. Foto: Reuters
Švica
Švica je vse od leta 1998 članica elitne divizije, v tem času pa je enkrat zaigrala v polfinalu, osemkrat pa v četrtfinalu. Najslabšo uvrstitev - 11. mesto - so Švicarji dosegli ravno ob lanski uvedbi novega sistema dveh skupin s po 8 reprezentancami. Foto: EPA
Nino Niederreiter
Nino Niederreiter bi lahko igral za NY Islanderse v končnici Lige NHL, a ker njegov razvoj v zadnjih dveh letih ni bil zadovoljiv, je leto preživel v AHL-u, kjer pa se ni uvrstil v končnico, zaradi česar je bil lahko vpoklican v švicarsko reprezentanco. Foto: EPA

Slovenija je na prvih treh tekmah doživela tri tesne poraze, pri čemer je bil torkov neuspeh v podaljšku z Dansko (2:3*) najverjetneje usoden za obstanek med elito, razen če ... ne pade katera izmed velesil: Švica, Češka, Švedska ali Kanada?

V lov za izgubljenimi točkami
"Če verjameš v sanje, potem daš maksimum od sebe. Glede na to, da smo se mi dejansko približali tem reprezentancam, se lahko zgodi, da bomo koga premagali in bomo s tem nadomestili izgubljene točke,"
ostaja prepričan v obstanek med elito selektor Matjaž Kopitar. "Risi" morajo zdaj za igranje v Minsku 2014 osvojiti točko več od Danske, saj je ta v primeru izenačenosti po točkah v prednosti zaradi zmage na medsebojni tekmi.

"Odigrati bo treba res dobrih 60 minut, veliko bo treba iti pred vratarja, veliko streljati in si veliko pomagati med seboj, kar mislim, da je ključ do uspeha," razmišlja 1. center Rok Tičar, kako bi se dalo presenentiti vodilno Švico. "Tiki" je dosegel oba gola proti Danski, s še dvema podajama je tudi najboljši strelec Slovenije na turnirju.

Darila nasprotnikom, goli med nogami
Grobe napake ožje obrambe, kot je bila podaja Klemna Pretnarja na palico Mortena Greena za usodni gol v podaljšku - Pretnar je v 2. branilskem paru pred tekmo sicer menjal Andreja Tavžlja, ki je bil na drugi tekmi dvakrat žrtev Belorusov -, prvi vratar Robert Kristan, ki ni v formi (4 prejeti goli med nogami in le 86,4 odstotka ubranjenih strelov), in premalo učinkovit napad so dejavniki, s katerimi bodo "risi" stežka presenetili štiri elitne reprezentance.

Kaj se lahko še spremeni?
Slabši vratarski odstotek ima na celotnem svetovnem prvenstvu le še Latvija, ki brez točke zaseda zadnje mesto v Helsinkih, zato je v slovenskih vratih pričakovati menjavo: Andrej Hočevar ali celo debitant Luka Gračnar?

Po zadnji tekmi so bile bolečine načetega Roberta Saboliča vse večje, tako da je njegov nastop vprašljiv. Med tekmo z Dansko je selektor v igro prvič poslal Luko Bašiča, na klop pa posadil lastnega sina Gašperja Kopitarja. Na tribuni svojo priložnost čakata še branilec Luka Tosič in center Gal Koren.

Po treh velikih zmagah favoriti skupine
Švica je naredila nov korak k "veliki osmerici", potem ko je po vrsti premagala Švedsko (3:2), Kanado (3:2 po kazenskih strelih) in še Češko (5:2). "Ledeni tovariši" tako z 8 točkami zasedajo vrh skupine Stockholm, kjer jih zdaj čakajo samo še srečanja z na papirju slabšimi tekmeci. A največji problem zadnjih let je bilo za Švicerje ravno igranje vloge favorita: lani so tako izgubili s Francijo (2:4), leto prej z Norveško (2:3), tako da "že" dve leti niso zaigrali v četrtfinalih SP-jev.

Pred začetkom doma nizka pričakovanja
"Eisgenossen" pred Stockholmom v domovini, ki premore kar 26 tisoč hokejistov in 187 ledenih ploskev, niso vlivali prevelikega zaupanja. Selektor Sean Simpson je na koncu na Švedsko popeljal kar 7 novincev, saj je predvsem v napadu ostal brez treh udarnih adutov Romana Wicka, Kevina Romyja in Svena Bärtschija, ob tem pa v končnici NHL-a igra še šesterica Švicarjev, med katerimi je kar pet branilcev.

Izborili so si tudi športno srečo
Švicarji se lahko pohvalijo z razpoloženim vratarskim dvojcem Martin Gerber-Reto Berra, zadnji naj bi začel v vratih proti Sloveniji. Simpson je na koncu sestavil uravnotežene napade, v katerih prednjači veliki mladi up Nino Niederreiter (3 goli), ki po dveh letih stagniranja spet kaže svoj razkošni talent, pri čemer uživa podporo 1. centra Martina Plüssa in nevarnega Simona Moserja. V obrambi prvo mesto brez dvoma pripada Romanu Josiju (Nashville), ki tudi kot edini igra več kot 20 minut na tekmo.

Ob vsem tem pa Švico spremlja tudi športna sreča, kar odkrito priznavajo tudi sami, a po dnevu počitka in odličnem štartu se dobro ve, da so "Eisgenossen" več kot izraziti favoriti na premiernem srečanju s Slovenijo na svetovnih prvenstvih, kjer pa se čudeži občasno vseeno dogajajo.

Malo davnih izkušenj s Švico
Slovenija je s Švico odigrala le dve "pravi" tekmi - kvalifikacijski za olimpijske igre v Naganu 1998. V letu 1996 so Švicarji slavili v Churu s 3:5, na Jesenicah pa z 1:4. Ob tem je bila odigrana le še ena prijateljska tekma - decembra 2011 je bila Švica boljša po kazenskih strelih z 1:2.


Skupina Stockholm:

Sreda ob 16.15:
SLOVENIJA - ŠVICA

Ob 20.15:

NORVEŠKA - ŠVEDSKA

Skupina Helsinki:
Sreda ob 15.15:
AVSTRIJA - NEMČIJA

Ob 19.15:
ZDA - FINSKA

Še vedno nam manjka nekaj več, s čimer bi si zaslužili zmago. Prvenstva še ni konec, tukaj so še štiri tekme. Mogoče se v tem trenutku sliši smešno, a mislim, da smo zreli, da lahko premagamo tudi eno izmed boljših reprezentanc v naši skupini.

Pomočnik kapetana in branilec Andrej Tavželj