Po zadetku Jorgena Jönssona se zdi, da so se Čehi predali. Foto: Reuters
Po zadetku Jorgena Jönssona se zdi, da so se Čehi predali. Foto: Reuters
Kenny Jönsson, Fredrik Emvall in Niklas Kronwall
Švedi so osmič svetovni prvaki. Foto: Reuters
Kapetan Švedske Kenny Jönsson in soigralci
Pokal je šel v prave roke. Foto: Reuters
Tomi Kallio
Tomi Kallio je v peti minuti premagal Alexa Aulda. Foto: Reuters

Osmi naslov svetovnih prvakov si je Švedska zagotovila že po dveh tretjinah, ki ju je dobila s po 2:0. Ko je v 38. minuti kapetan Jörgen Jönsson (edini, ki je sodeloval ob zadnjem švedskem slavju leta 1998) zadel za 4:0, so se bledi Čehi dokončno predali.

Enosmerni promet
Do 15. minute je bil finale precej izenačen, takrat pa sta Jesper Mattson (v gneči pred češkimi vrati je spretno ugnal Milana Hniličko) in Fredrik Emvall zadela v razmiku 37 sekund. Najboljši igralec prvenstva Niklas Kronwall (med strelce se je vpisal tudi v letošnjem olimpijskem finalu proti Finski) je z lepo akcijo povišal na 3:0, Jönssonov zadetek pa je Čehom dokončno vzel voljo.

Nylander prispeval podaji
Pomembno vlogo je igral tudi Nylander, ki je bil pri obeh golih v drugi tretjini podajalec. Posebej lepo je našel Kronwalla. Nylander Latvijo zapušča z golom in osmimi podajami. O švedski premoči govori tudi razmerje v strelih: 26:15. Podoben scenarij je bil tudi v polfinalu olimpijskih iger v Torinu, ko so Skandinavci zmagali s 7:3.

Poraz s Slovaško jih je streznil
Švedi, ki jim domača javnost pred odhodom v Rigo ni preveč zaupala, so na tem prvenstvu izgubili le s Slovaško, ko zanje tekma ni več odločala o ničemer. Ekipa je bila zelo homogena in ni pogrešala številnih zvezdnikov iz Lige NHL. Niklas Kronwall: "Nisem si mislil, da bom najboljši igralec prvenstva. Danes smo igrali moštveno in Čehe držali v njihovi obrambni tretjini. Poraz s Slovaško nas je pravi čas streznil, saj nismo igrali dobro. Naslednjo tekmo z Rusi smo že odigrali mnogo bolje in spoznali, da lahko postanemo prvaki."

Finci zanesljivo do brona
V tekmi za tretje mesto je Finska kar s 5:0 premagala Kanado. To je prva medalja za Fince po srebru leta 2001, medtem ko Kanadčani, očitno precej nemotivirani po porazu proti Švedski, prvič po letu 2002 svetovno prvenstvo zapuščajo praznih rok. Vratar Fredrik Norrena je ubranil 37 strelov in tretjič v Latviji ostal nepremagan.

Crosby naj napadalec, Holmqvist naj vratar
Čeprav Sydney Crosby ni zadel, je z osmimi goli in osmimi podajami prvi strelec letošnjega svetovnega prvenstva. Nagrado za najboljšega vratarja je dobil Šved Johan Holmqvist. Naslednje leto se bo elita aprila zbrala v Rusiji, Slovenije ne bo zraven, za tolažbo pa bo gostila eno od skupin svetovnega prvenstva skupine B. Dodajamo še novinarski izbor: vratar Andrej Mezin (Belorusija), obrambna igralca Petteri Nummelin (Finska) in Niklas Kronwall ter napadalci Sidney Crosby, David Vyborny (Češka) in Aleksander Ovečkin (Rusija).

FINALE:
ČEŠKA - ŠVEDSKA 0:4 (0:2, 0:2, 0:0)
Mattson 15., Emvall 16., Kronwall 25., Jönsson 38.

ZA 3. MESTO:
KANADA - FINSKA 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)
Kallio 5., Jokinen 26., 54., Hahl 37., Miettinen 43.