Andreas Wellinger in Rjoju Kobajaši sta najboljša v razvrstitvi turneje, toda v Garmischu sta morala oba premoč priznati Anžetu Lanišku. Foto: EPA
Andreas Wellinger in Rjoju Kobajaši sta najboljša v razvrstitvi turneje, toda v Garmischu sta morala oba premoč priznati Anžetu Lanišku. Foto: EPA

27-letni Lanišek je postal peti Slovenec, ki je zmagal na eni izmed tekem turneje štirih skakalnic. Primožu Ulagi in Petru Žonti je to uspelo v Innsbrucku, Primožu Peterki v letih 1997 in 2003 na novega leta dan v Garmisch-Partenkirchnu, Petru Prevcu pa pred osmimi leti na nemški olimpijski skakalnici in obeh postajah avstrijskega dela, na Bergislu in v Bischofshofnu. Šestič v karieri se je Domžalčan zavihtel na najvišjo stopničko, v Garmischu pa se res dobro počuti, saj je bil že lani tukaj drugi.

Sorodna novica Popoln skok Anžeta Laniška v leto 2024

"Končno sproščeni skoki tudi na tekmi. Res sem užival. Ta skakalnica mi je zelo všeč," je v izteku bavarske olimpijske naprave v prvi izjavi za Fis dejal Lanišek. Lani je tu zaostal le za Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom, ki je kasneje pod skakalnico Paula Ausserleitnerja 6. januarja ujel zlatega orla, Anže pa je lansko turnejo končal na tretjem mestu. Žabi sta ob njegovih 30. stopničkah družbo na odru delala Rjoju Kobajaši in Andreas Wellinger, ki sta v seštevku turneje letos najboljša. Japonec je že dvakrat ujel prestižnega orla, Wellinger pa je povečal apetite Nemcev, ki na skupno zmago čakajo že 22 let.

Zdravljica v Ga-Pa za zmago Laniška

Olimpijski prvak iz Pjongčanga je bil najboljši na prvi postaji pod Senčno goro, kjer je Lanišek lani zapravil boj za skupno zmago. Tudi letos se mu nastop na Schattenbergschantze ni izšel po željah, ko je bil 18. Z zmago v Garmischu je sicer v razvrstitvi turneje napredoval na sedmo mesto, toda za vodilnima zaostaja že precej, je pa realno še vedno dosegljivo tretje mesto, kjer je trenutno Stefan Kraft, vodilni v svetovnem pokalu in zadnji Avstrijec, ki je osvojil turnejo. "Ne razmišljam o skupni uvrstitvi. Skušam le uživati, potem ko sem si v Oberstdorfu otežil delo. Grem iz skoka v skok," je še dodal Lanišek, ki je lani 16-krat stopil na stopničke, v letošnji zimi pa je moral torej počakati do desete tekme sezone.

Zaključek tekme v Garmischu

Anže se je torej pridružil Peterki in Petru Prevcu, ki sta v izteku olimpijske naprave v Nemčiji poslušala Zdravljico. "Osem let že … Ko je Kobajaši pristal, sem bil kar prepričan, da je Lanišek zmagal. Naredil je najboljši skok tu, sploh glede na vetrovni dodatek. Rjoju pa je moral čakati, ker so bile razmere vmes celo predobre, potem pa so se znova obrnile. S svojo predstavo sem kar zadovoljen, ne toliko z daljavami, upam pa, da bo tudi to prišlo. Vesel sem, da je na vrhu država Slovenija," je za TV Slovenija povedal Peter Prevc, ki je na obeh nemških skakalnicah napredoval v finalu in končal na devetem mestu, ki ga zaseda tudi v seštevku turneje.

Peter je tudi drugi najboljši Slovenec v svetovnem pokalu. Lanišek je sicer poskrbel za prve stopničke v tej sezoni. Dolgo so varovanci Hrgote čakali na skok na oder za zmagovalce, čeprav je selektor ves čas poudarjal, da je ekipa zelo močna. Anže je trikrat slavil v kvalifikacijah, tudi drugi orli pa so, vsaj s posameznimi skoki, dokazali, da so sposobni vrhunskega rezultata. "Res dva odlična skoka Anžeta. Sploh druga serija. Upal bi si reči, da je bil to eden najboljših skokov v njegovi karieri. Brez napak. Kar je zamudil s sproščenostjo v Oberstdorfu, je tu nadoknadil. Od zdaj naprej lahko samo uživa. Vesel sem, da je presekal to oviro," je bil zadovoljen Hrgota.

Lanišek z enim izmed najboljših skokov kariere napovedal napet avstrijski del turneje
Vrstni red turneje (po 2. tekmi od 4.):     
 1. A. WELLINGER      NEM         600,7
 2. R. KOBAJAŠI       JAP         598,9
 3. S. KRAFT          AVT         575,5
 4. M. FETTNER        AVT         568,1
 5. J. HÖRL           AVT         566,5
 6. A. LANIŠEK        SLO         562,5
 7. M. LINDVIK        NOR         561,6
 8  M. HAYBÖCK        AVT         555,0
 9. P. PREVC          SLO         554,6
10. P. PASCHKE        NEM         552,9
11. L. KOS            SLO         551,9
12. P. RAIMUND        NEM         549,8
13. T. ZAJC           SLO         547,9
...                                    
33. D. PREVC          SLO         263,3

V pogovoru za TV Slovenija se je glavni trener slovenske reprezentance dotaknil tudi nastopov drugih varovancev: "Škoda za Petra in Timija Zajca, ki sta imela največjo smolo. Tudi onadva bi bila lahko v igri za zmagovalni oder. Če od štirih skakalcev trije dobijo deset točk dodatka in so še vedno vsi med 15, pomeni, da je kakovost skakanja visoka. Veseli me, da so štirje fantje, ki se vsako tekmo lahko bojujejo za deseterico. Zmaga Anžeta je nekakšen obliž na dosedanji potek sezone, ko smo pogrešali stopničke. Lažje je bilo sicer že v Klingenthalu, ko so začeli res dobro skakati kot ekipa. Videli smo, da je raven tako visoka, da se bo prej ali slej izšlo. Bili smo blizu in enkrat se mora poklopiti."

"Tretje najtežje razmere v finalu in tako kakovosten skok Anžeta povedo veliko. Mirno gremo lahko v Innsbruck, saj še kdo od naših lahko preseneti. Vsi štirje so sposobni marsičesa. Anže na treningih že nekaj časa kaže skoke na res zelo visoki ravni. Že dolgo pa nisem videl tako dobrega, kot je bil ta finalni. Drugi tudi vidijo, da če naredijo svoje skoke, so lahko zraven. Vsako tekmo samozavest raste, kar je za turnejo zelo pomembno. Fizično utrujenost in psihološki napor lažje prenašaš, če si v formi," je dodal Hrgota. Karavana se seli v Avstrijo. Innsbruck je naslednja postaja, kjer bodo že v torek kvalifikacije, Bergisel pa bo tekmo gostil v sredo. Turneja se bo v soboto končala v Bischofshofnu.

Sprošeni Lanišek dobil prestižno novoletno tekmo v Garmisch Partenkirchnu