Aleksander Aamodt je lovil hat-trick zmag v Wengnu, saj je tam zmagal predlani in tudi lani. Končalo se je z njegovim hudim padcem ob koncu najdaljše proge na svetu, ko noge že peklensko bolijo. Foto: Reuters
Aleksander Aamodt je lovil hat-trick zmag v Wengnu, saj je tam zmagal predlani in tudi lani. Končalo se je z njegovim hudim padcem ob koncu najdaljše proge na svetu, ko noge že peklensko bolijo. Foto: Reuters
Marco Odermatt je slavil največjo zmago sezone, sicer pa 31. v karieri in sedmo v tej zimi, s čimer je že sredi januarja zbral več kot 1000 točk v svetovnem pokalu. Jasno je, da mu le poškodba lahko prepreči osvojitev velikega kristalnega globusa. Foto: Reuters
Marco Odermatt je slavil največjo zmago sezone, sicer pa 31. v karieri in sedmo v tej zimi, s čimer je že sredi januarja zbral več kot 1000 točk v svetovnem pokalu. Jasno je, da mu le poškodba lahko prepreči osvojitev velikega kristalnega globusa. Foto: Reuters

Odermatt je ponovil četrtkovo zmago, a tokratni uspeh šteje več, saj je bila to prava klasika z vrha wengenske proge. S številko osem je brezhibno opravil s ključnimi deli, tudi s Kernenovim S-jem, vodstvo je prevzel kar za 2,55 sekunde. Le Cyprien Sarrazin, zmagovalec petkovega superveleslaloma, je bil približno konkurenčen, zaostal je 59 stotink. Italijan Dominik Paris je bil skoraj dve sekundi počasnejši od Odermatta, a vseeno je bilo to dovolj za tretje mesto. Tako visoka razlika med prvim in tretjim je bila v Wengnu nazadnje leta 1989, ko je zmagal Marc Girardelli.

"Ta moj nastop je bil verjetno eden najboljših do zdaj, z moje strani," je bil po 31. karierni zmagi zadovoljen Odermatt, za katerega je v ciljni areni navijalo 30.000 domačih navijačev. "Prišel sem v cilj in vedel sem, da bo to verjetno težko premagati."

Kilde utrpel odprti zlom noge
Kilde, ki je na vmesnih časih že krepko zaostajal za Odermattom, je na ciljni S prišel zunaj idealne linije, tudi težišče je imel preveč nazaj. Izgubil je nadzor nad smučmi in ob veliki hitrosti zletel v zaščitno ograjo. Gledalci so obnemeli, tekma je bila za pol ure prekinjena, nesrečnega Norvežana, ki je upal, da bo že tretje leto zapored dobil smuk v tem kultnem prizorišču v Bernskem višavju, so s helikopterjem pripeljali v bolnišnico. Bil je pri zavesti in brez poškodb glave. Po prvih informacijah je 31-letnik utrpel odprti zlom spodnjega dela noge.

Včeraj jo je ob padcu skupil že Alexis Pinturault, za katerega je sezona zaradi strganih kolenskih vezi že končana. Sarrazin je bil za ORF kritičen do napornega programa: "Kljub 2. mestu se ne počutim dobro. Trije dnevi zapored so na najdaljši progi na svetu preveč. Alexander je najmočnejši v karavani ..."

Odermatt kljub zmagi ni mogel slaviti, kot bi sicer. "Še vedno je to zagotovo grenek dan, ko vidiš prijatelja, kot je Aleks, ki tako grdo pade. Upam, da je dobro, čeprav ni bilo videti tako dobro. To je bil zelo težek teden za vse nas, še posebej, če ste bili bolni, kot je bil on. Morda raven energije ni bila dovolj visoka za danes. Videti prijatelja, ki se takole ponesreči, je vedno zelo, zelo žalostno," je dejal Švicar.

Zmagoviti nastop Marca Odermatta na smuku v Wengnu
Miha Hrobat bo poskušal več iztržiti naslednji teden v Kitzbühelu, kjer je bil na smuku lani sedmi. Foto: Reuters
Miha Hrobat bo poskušal več iztržiti naslednji teden v Kitzbühelu, kjer je bil na smuku lani sedmi. Foto: Reuters

Spomin na tragedijo 1991
Ciljni S je leta 1991 zahteval smrtno žrtev, v grozljivi nesreči je na treningu umrl 21-letni Avstrijec Gernot Reinstadler, potem ko se je smučka ujela v mrežo. Organizatorji so pozneje progo na tistem delu tudi popravili in ni bila več tako nevarna.

Hrobat pred Kitzbühelom do petih točk
Če so smukači v četrtek opravili skrajšani smuk, je bil danes start z vrha, kar pomeni 4,27 kilometra spusta. Tekmovalci, ki so nastopili po prekinitvi, so se lahko borili le še za tretje mesto. S številko 24 bi se kmalu izšlo Norvežanu Sejerstedu, ki je zmagovalni oder zgrešil le zaradi slabšega zadnjega sektorja. Miha Hrobat je z zaostankom petih sekund osvojil 26. mesto Nejc Naraločnik je bil že ob prihodu v cilj zunaj dobitnikov točk. Martin Čater je odstopil.

Odermatt z zmago na znameniti progi Lauberhorn izpolnil glavni cilj sezone

"Nekega velikega zadovoljstva ne morem pokazati, pač te drobtinice malo nabiram. Ni bila tekma, ki sem si jo želel, bilo je kar nekaj manjših napak, kar se potem na koncu kar nabere," je povedal Hrobat.

"Imel sem kar nekaj težav na tem snegu, nisem se najbolj znašel, ampak je, kar je, tako da se veliko bolj veselim Kitza, se mi zdi, da mi tudi proga malo bolj ustreza, tako da prihodnji konec tedna Streif, pa da vidimo, kje smo," je napovedal Hrobat.

V nedeljo bo v Wengnu še slalom, nato pa se bo karavana preselila v Kitzbühel.

Hud padec Kildeja na smuku v Wengnu
Končni vrstni red:                   
 1. M. ODERMATT        ŠVI    2:25,64
 2. C. SARRAZIN        FRA      +0,59
 3. D. PARIS           ITA       1,92
 4. A. S. SEJERSTED    NOR       2,20
 5. V. KRIECHMAYR      AVT       2,49
 6. A. THEAUX          FRA       2,55
 7  N. ALLEGRE         FRA       2,72
 8. N. HINTERMANN      ŠVI       2,74
 9. R. COCHRAN SIEGLE  ZDA       2,77
10. B. BENNETT         ZDA       2,99
  . M. CASSE           ITA       2,99
26. M. HROBAT          SLO       5,08
35. N. NARALOČNIK      SLO       6,13
Svetovni pokal skupno (14/42):           
  1. M. ODERMATT        ŠVI      1016
  2. M. SCHWARZ         AVT       464
  3. C. SARRAZIN        FRA       460
  4. A. A. KILDE        NOR       440
  5. V. KRIECHMAYR      AVT       316
  6. M. FELLER          AVT       284
  7. D. PARIS           FRA       279
  8. F. ZUBČIĆ          HRV       258
  9. H. KRISTOFFERSEN   NOR       225
 10. B. BENNETT         ZDA       222
 ...                                 
 18. Ž. KRANJEC         SLO       166
 63. M. HROBAT          SLO        44
119. M. ČATER           SLO         6
Smuk (5/12):                          
 1. M. ODERMATT        ŠVI        376 
 2. C. SARRAZIN        FRA        310 
 3. D. PARIS           ITA        229 
 4. A. A. KILDE        NOR        220 
 5. B. BENNETT         ZDA        201 
 6. M. CASSE           ITA        160 
 7. N. ALLEGRE         FRA        146 
 8. V. KRIECHMAYR      AVT        142 
 9. J. CRAWFORD        KAN        132 
10. N. HINTERMANN      ŠVI        123 
...                                   
28. M. HROBAT          SLO         44 
51. M. ČATER           SLO          1