Ali bo Zlata lisica sploh še kdaj pod Pohorjem? Nazadnje je bila Zlata lisica v Mariboru leta 2019, nato je vedno vskočila Kranjska Gora. Foto: RTV Slovenija
Ali bo Zlata lisica sploh še kdaj pod Pohorjem? Nazadnje je bila Zlata lisica v Mariboru leta 2019, nato je vedno vskočila Kranjska Gora. Foto: RTV Slovenija

Na sobotni skupščini Smučarskega kluba Branik je bila, kot poroča TV Maribor, razprava burna. Predsedniku Gregorju Ledniku so očitali tudi to, da je tekmovanje za 20 tisoč evrov (za eno sezono) prodal SZS-ju v Kranjsko Goro. Toliko je SZS plačal za najem blagovne znamke za eno leto.

Ob vse bolj zelenih zimah je bilo tekmovanje na Pohorju nemogoče pripraviti.

"Vsi se zavedamo, da je ob podnebnih razmerah tekmo, kot je Zlata lisica, v Mariboru dosti težje organizirati kot pred desetimi ali petnajstimi leti, ko podnebnih sprememb še ni bilo," je dejal predsednik ASK-ja Branik Gregor Lednik.

Legendarni Tone Vogrinec meni, da se ob zadostni finančni podpori mesta in SZS-ja tekmovanje lahko vrne na pohorske strmine, bodisi na progo Jonatan ali na zgornji del smučišča s ciljem na Trikotni jasi:

"Če Smučarska zveza Slovenije tekme ne bi prevzela, tekme v Sloveniji ne bi bilo. Za Mariborčane je popolnoma nerealno in nerentabilno organizirati tekmo na drugih smučiščih. Stroški so preveliki."

Nekateri dolgoletni člani smučarskega kluba ne morejo razumeti, zakaj se ne najdeta volja in denar, da bi tekmovanje zadržali v mestu, čeprav je bilo v zadnjih petih letih vedno odpovedano ali prestavljeno. Tokrat bo v Kranjski Gori četrtič zapored.

"Vsako leto, ko je bila Zlata lisica v Mariboru, je mestu prinesla ogromno turističnega priliva in prepoznavnosti. Turisti si seveda želijo smučati po smučišču svetovnega pokala," poudarja Lednik.

Kdaj bo Zlata lisica znova v Mariboru, ni jasno, je pa predlog Mednarodne smučarske zveze, da bi morda izvedli nočno tekmo, ko so temperature nižje in je progo lažje pripraviti.

SZS prevzel pravice in obveznosti Zlate lisice

Kot je v intervjuju za STA dejal generalni sekretar Zlate lisice Tomaž Šušteršič, je Smučarska zveza prevzela pravice in tudi vse obveznosti Zlate lisice: "S plačilom oziroma najemom blagovne znamke Zlata lisica in plačilom nadomestila mariborskemu klubu smo zagotovili, da bo 60. izvedba tega tekmovanja še vedno potekala pod imenom Zlata lisica, mariborskemu klubu pa smo v zameno zagotovili del sredstev, iz katerega bo lahko poskrbel za svoje redne programe."

Fisov predlog: v Mariboru nočna tekma za zlato lisico