Katja Fain. Foto: www.alesfevzer.com
Katja Fain. Foto: www.alesfevzer.com

Prvenstvo je v mlajših kategorijah in klubskih štafetah postreglo tudi z vrsto rekordov. Katja Fain se je veselila zmag na 100 m, 200 m, 400 m, 800 m in 1500 m prosto ter na 200 m delfin in 200 m mešano. Mariborska olimpijka je bila najbolj vesela dosežka 54,13 na 100 m prosto.

"Najprej sem na 800 m plavala sproščeno, samo na zmago. Na 100 m kravl pa sem odplavala osebni rekord in s tem sem zelo zadovoljna, ker je bila med nastopoma na 800 m in 100 m samo ena disciplina. Sicer pa je bila večina nastopov namenjena samo temu, da klubu priplavam čim več naslovov," je ocenila Fain.

Dobro formo je po evropskem prvenstvu v Romuniji obdržala tudi Tara Vovk, zmagovalka na 50 m in 100 m prsno ter 50 m in 100 m delfin. V obeh delfinovih disciplinah je dosegla tudi nova osebna rekorda. "Zelo sem vesela teh osebnih rekordov," je povedala plavalka, ki je na 50 m prsno s 30,24 za vsega dve stotinki sekunde zgrešila lasten slovenski rekord.

Sašo Boškan je bil najhitrejši na 100 m in 200 m hrbtno ter 100 m, 200 m in 400 m prosto. Njegov nekdanji soplavalec v Triglavu Peter John Stevens je po dobrem uvodu v sezono decembra zaradi bolezni izpustil nastop na evropskem prvenstvu. V Kopru, kjer po novem živi, saj trenira v bližnjem Trstu, pa je zmagal na 50 m in 100 m prsno.

"Glede na bolezni, ki sem jih predelal v zadnjem obdobju, so rezultati zadovoljivi. Sicer pa zaradi pomanjkanja moči še nisem v običajnem ritmu. Trudim se in počasi napredujem. Seveda rezultati niso takšni, kot si želim v tem obdobju, vendar si dajem čas. Imam še dva meseca do svetovnega prvenstva v Dohi, pred tem je v načrtu še ena tekma konec januarja, po vsej verjetnosti v San Marinu," je ne le nastop na SP-ju, ampak tudi lov na olimpijsko vozovnico napovedal Stevens.

Njegova glavna tekmeca za pot v Pariz bosta najbrž Boškan in "ameriški študent" Anže Ferš Eržen, saj se je Primož Šenica Pavletič prav med DP-jem v Kopru huje poškodoval in nadaljevanje sezone bo znano po zdravniških pregledih v prihodnjih dneh.

Najboljši slovenski dolgoprogaš pa je po novem Kamničan Nik Peterlin, zmagovalec na 800 m in 1500 m prosto, ki bo februarja pred posebnim izzivom, saj bo na SP-ju nastopal v daljinskem plavanju.

Plavalci so v Kopru dosegali tudi klubske slovenske rekorde. Na 4 x 200 m prosto v moški kategoriji ter v moško-ženskih štafetah na 4 x 50 m in 4 x 100 m mešano je to uspelo plavalcem in plavalkam Ljubljane, na 4 x 50 m prosto pa plavalcem ljubljanske Ribe.